Vücutta en bol bulunan ve en yararlı proteinlerden biri de kolajen. Özellikle cilt üzerindeki etkileri nedeniyle çok ilgi gören kolajen, birçok doğal besinde bulunuyor. İşte içeriğinde ciddi oranda kolajen barındıran ve tüketildiğinde cildi diri tutan besinler...
Dünya genelinde gıda çeşitliliğinin artmasıyla birlikte, hangi gıdada da hangi protein olduğu da bir hayli merak edilmeye başlandı. Birçok insanın adını duyduğu ancak içeriğinin ne olduğunu bilmediği kolajen ise doğal yollardan takviye edilebiliyor. Cilde olan etkisiyle bilinen kolajen, günlük hayatta tükettiğimiz birçok besinde mevcut.
"VÜCUTTA GİDEREK KAYBOLUYOR"
Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdağan, kendi sitesi üzerinden kolajanle ilgili hazırladığı dikkat çeken bilgileri vatandaşların kullanımına sundu. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücudun kolajen kaybı yaşadığını belirten Özdağan, "Vücuttaki kolajen kaybı 18-29 yaşlarında başlar. 40 yaşından sonra yılda yaklaşık yüzde 1'i kaybedebilir. 80 yaşına gelindiğinde ise kolajen kaybı genel olarak %75'lere ulaşır. Yaşlanma pek çok değişiklik içeren doğal bir süreçtir. Aynı zamanda çoğu kişi tarafından ertelenmek istenen bir süreçtir. Bu nedenle kolajen takviyeleri hakkında pek çok reklam karşımıza çıkmaktadır. Ancak vücudun kolajen üretimini doğal yollarla desteklemek mümkün" dedi.
DOĞAL YOLDAN ARTIRILABİLİYOR
Vücudun kaybettiği kolajen, doğal yoldan geri kazanılabiliyor. Bazı besinler, içerisindeki kolajen miktarlarıyla cilde ve yaşlanmaya karşı da iyi geliyor. İşte kolajen deposu olarak gösterilen besinler:
Kemik suyuBu seçenek en popüler olanıdır. Kemik suyu, kemik ve bağ dokusu içerdiğinden kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve diğer birçok besin öğesini bulundurur. Bununla birlikte her kemik suyu kullanılan kemiğin kalitesi nedeniyle farklıdır. Aşağıda adımlarla kemik suyu nasıl elde edilir yer almaktadır.
Pek çok kolajen takviyesinin tavuktan elde edilmesinin bir nedeni var. Eğer daha önce tavuk kestiyseniz muhtemelen ne kadar bağ dokusu içerdiğini fark etmişsinizdir. Birçok çalışma tavuk boynu ve kıkırdağını artrit tedavisi için bir kolajen kaynağı olarak belirledi.
Diğer hayvanlar gibi balıklar ve kabuklu deniz hayvanları da kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır. Ancak öğle yemeğinde yediğiniz ton balıklı sandviç veya akşam yemeğinde tüketilen bir somon kolajen alımınızı kesinlikle artırır.
Yumurta diğer hayvansal ürünler gibi bağ dokusu içermez. Yumurta beyazının büyük miktarda içerdiği prolin kolajen üretimi için gerekli aminoasitlerden biridir.