Fatih Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Ayça Tenli Kurt, "Dişlerinizi kaybetmek istemiyorsanız diş eti kanamanızı ciddiye alın." ifadesini kullandı.
Kurt, diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenlere ilişkin açıklamasında, Türkiye'de sık karşılaşılan hastalıkların başında diş ve diş eti hastalıkları ve buna bağlı olarak gelişen diş eti kanamaları olduğunu belirtti.
Diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenlerin başında doğru fırçalama tekniklerini bilme, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmanın geldiğini vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:
"Diş eti hastalıkları ülkemizde her 10 kişiden 9'unda var. Diş eti kanamaları genelde ciddiye alınmayan bir hastalıktır. Ancak önlem alınmadığı takdirde diş kayıplarına ve hatta çene kemiğinde erimelere kadar gidebilir. Böyle bir durumda implant ya da protez yaptırmak da zorlaşır. Dişlerinizi kaybetmek istemiyorsanız diş eti kanamanızı ciddiye alın.
Diş etinde meydana gelen kanamalar diş eti rahatsızlığının habercisi olabilir. Bakteri plağı ve diş taşı (tartar) birikimleri sonucunda diş etlerinde ve dişleri çene içerisinde tutan kemikte iltihapsal bir alan oluşmakta ve diş eti kanaması ortaya çıkmaktadır."
Kurt, diş eti kanamasında öncelikle kanama gelişen bölgeler için daha dikkatli fırçalama ve diş ipi kullanılması ile beraber ağız hijyeninin en iyi seviyeye getirilmesi gerektiğini, böylece vücudun kendini yenileme kapasitesi gösterebileceğini belirtti.
"Ağız hijyenine azami özen gösterilmeli"
Ayça Tenli Kurt, kanama oluşan bölgelerin, tüm ağız hijyeni uygulamalarına rağmen iyileşme göstermemesi durumunda en kısa zamanda diş hekimine başvurulması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Diş eti kanamaları için mutlaka önceden önlem alınmalı, ağız hijyeni uygulamalarına azami derecede önem gösterilmelidir. Dişler mutlaka günde 2 kere, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce fırçalanmalıdır. Fırçalama esnasında hem dişlere hem de diş etlerine masaj yapılacak şekilde fırça hareketleri uygulanmalıdır. Fırçalama sonrası içinse diş arası bakımları tam olarak yapılmalıdır. Bunun için diş aralarında diş ipi veya diş arası fırçası gibi ağız hijyenine katkıda bulunacak yardımcı temizleyiciler kullanılmalıdır."
Diş eti kanaması yaşayan bireylerin diş fırçalama ve diş arası bakım yapma alışkanlıklarına devam etmeleri gerektiğini belirten Kurt, ağız hijyeni iyi duruma getirildiğinde vücudun kendini yenilemesinin ve hastalıklarla savaşmasının çok daha kolay olacağını vurguladı.
Kurt, "Diş eti kanaması nedeniyle diş fırçalama işlemini bırakmak, olayı kısır bir döngü içine sokacak ve var olan durumun daha da kötüleşmesine neden olacaktır. En yakın zamanda diş hekimine gitmeleri de gerekmektedir." ifadelerini kullandı.