Avrupagöz Aksaray Göz Merkezi doktorlarından Op. Dr. Özgür Öğreten, özellikle 4 aylık bebekler ile 4 yaş arası çocuklarda sık görülen, kusma, ağır ishal gibi belirtilerle kendini gösteren rota virüsünün, dans eden göz sendromuna neden olabileceğini söyledi.
Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağında yer alan yerlerde genellikle kış aylarında 4 aylık bebekler ile 4 yaş arasındaki çocuklarda sık sık mide – bağırsak iltihabına yol açan rota virüsü, ebeveynlerin hasta olan bebeklerinin altını değiştirdikten sonra ellerini yıkamamaları, mikrop bulaşmış su ve gıdalar yoluyla vücuda bulaştığını söyleyen Op. Dr. Özgür Öğreten, "Hastalık; bulantı, kusma, sulu ishal, ateş, aşırı su kaybı, gözyaşının çıkmaması gibi sorunlara yol açabilmektedir." dedi.
Rota virüsü çocukluk çağının en sık ishal nedenidir. Özellikle 3 ay-35 ay arasındaki çocuklarda kış aylarında görülür. Türk Pediatri kongresinde sunulan Rota virüs çalışmalarında bu virüsün Türkiye'de, sıklığı bölgesel farklar göstermekle birlikte, ishallerin ortalama% 16.6 sının etkeni olduğu bildirilmiştir. Vücutta sıvı kaybına neden olan bu hastalığın, sıvı kaybının dengelenmesiyle düzelmeye başladığını belirten Op. Dr. Özgür Öğreten, nadir de olsa menenjit gibi ciddi tabloların görülebileceğini ifade etti.
Hastalık sonucu beyin dokusunun tutulması ile birlikte çocukta dans eden gözler sendromu oluşabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Özgür Öğreten, bu sendromda gözlerde oluşan istem dışı çok hızlı hareketlerin hoş olmayan ve kişiyi rahatsız eden bir görüntü oluşturacağını söyledi.
Görme Sinirlerinde Şişkinlik ve Ödem Olabilir
Gözün bu hızlı hareketlerine opsoklonus adı verildiğini ifade eden Op.Dr. Özgür Öğreten, "Diğer bir adlandırma da manik bakışlardır. Opsoklonus ataklar halinde ya da aralıklı olarak görülebilir. Göz kapakları açık veya kapalı olabilir, uyku sırasında bu hareketler durabilir. Herhangi bir göz uyarısında, kaotik görüntü artabilir. Hastalar baktıkları yerin sallandığını hissederler ama çift görme şikâyeti olmaz. Nadir olarak görülen bir başka rota virüsü komplikasyonu da görme sinirlerinde şişkinlik, ödem, şaşılık denge bozukluklarıdır. Dans eden gözler sendromu başka sebeplere bağlı olarak görüldüğünde tedavide kortizon ve kemoterapi ilaçları gerekirken, rota virüsü hastalığında kendiliğinden düzelme izlenebilir" dedi.