Avrupa Baş Ağrısı Birliğinin kuruluş günü olan 12 Eylül, 2006 yılından bu yana Avrupa Migren Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Zarifoğlu, migrenin kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek özellikle çalışan kadınları migren konusunda bilinçli olmaları için uyarıyor. Migren hastalarının doğru teşhis ve tedavi için mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurması gerekiyor.
Migren Türkiye'de de sık rastlanan kronik bir hastalık. Her 6 kişiden birinde, her 4 kadından ise yine birinde migren görülüyor. Migrenin sıklığı en üretken yaşlar olan 25-50 arasında en üst düzeye çıkıyor.
Migren aynı zamanda iş hayatında en çok verim kaybına neden olan rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her 6 kişiden birinin migren olduğu ülkemizde migrenin doğru tedavi yöntemleri genelde bilinmiyor. Ülkemizde migren en çok Doğu Anadolu Bölgesinde görülürken şehirlerde ve ilçelerde, köy ve kasabalara göre yaklaşık 3 kat daha fazla rastlanıyor.
12 Eylül Avrupa Migren Farkındalık Gününde Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Zarifoğlu ülkemizde özellikle kadınlar arasında migrenin sanıldığından yüksek oranda görüldüğüne dikkat çekerken, hastaların büyük kısmının migren olduklarının farkında olmadığını vurgulayarak migren tedavisinde doğru uzmanlık alanına başvurmanın öneminin altını çiziyor. Prof. Dr. Zarifoğlu "Dört kadından birinin migren hastası olduğu ülkemizde, çalışma hayatının günlük yaşantıda neden olduğu değişiklikler, uyku problemleri, düzenli yemek alışkanlığının olmayışı ve iş hayatındaki gerilimler çalışan kadınlarda migren atağı için daha uygun bir ortam sağlayabiliyor. Dolayısıyla migren çalışan kadınlarda biraz daha önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Nöroloji uzmanları tarafından tedavi edilen Migrenin toplumda atak sıklığı ortalama ayda 6 gün olarak görülüyor. Daha az ya da daha sık geçirenler de var. Başı ağrıyorken orta derecede etkilenme de buna dahil" şeklinde konuşuyor.
Prof. Dr. Zarifoğlu migrenin iş yaşantısındaki diğer etkilerini şöyle tanımlıyor: "Türkiye'de migren hastalarının %93'ü orta veya şiddetli migren atakları geçirirken, bu migren atakların en az yüzde 60-70'i kısmî ya da tamamen engelleyici (iş görmezliğe neden olan) nitelikte yaşanıyor. Bu nedenle, migren iş hayatını önemli ölçüde etkileyerek çalışanları belirli işlerden uzak tutuyor. Bu bakımdan kısıtlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ancak doğru migren tedavisi uygulanırsa ve gerek atak tedavisiyle gerek koruyucu tedaviyle kontrol altına alınırsa bu problem ortadan kalkar. Genellikle zonklamalar ve sıklıkla tek taraflı baş ağrısı atakları ile seyreden migren sinirsel/gerilim tipi diğer baş ağrıları ve özellikle sinüzit gibi hastalıklar ile sıklıkla karıştırılıyor. Bu nedenle, her hastanın doğru tanıyı koyabilecek ve uygun ilaçla doğru tedaviyi uygulayabilecek nöroloji uzmanlarına başvurmaları önem taşıyor."
Migren olasılığını hesaplayan Migren Testi
Migrenin teşhisinde birkaç dakikada uygulanabilen ve yüzde 93 oranında güvenilirliğe sahip olan "ID Migren" testi uygulanıyor.