Doktor secimi nasıl olur?
Doktorunuzun daha önce yapmış olduğu ameliyatlarda elde etmiş olduğu sonuçlar, burun yüz uyumuna yaklaşımı, şimdiye kadar yapmış olduğu ameliyatların sayısı ve çeşitliliği ile ilgili deneyimi oldukça önemlidir. Burun estetik ameliyatları ameliyat sonrasında uzun süre takip gerektiren ve iyileşme sürecinin doktorunuzun kontrolünde olmasını önerdiğimiz bir prosedürdür. Dolayısıyla doktorunuzla iletişiminiz ve doktorunuzun size karşı yaklaşımı oldukça önemlidir.
Günümüzde bilgiye ulaşmak internet vasıtasıyla çok kolaylaşmış ancak bir o kadar da bilgi kirliliği artmıştır. Forum siteleri deneyimlerini açık gönüllülükle paylaşan hastaların yorumlarına ulaşılabilecek bir alan olması yanında reklam amaçlı ve yanlış yönlenmenize yol açabilecek yanıltmacalara da neden olabilmektedir. Doktorunuzu seçerken mutlaka kendisiyle görüşüp muayene sonrasında kaygılarınızı birebir konuşmalı ve mümkünde daha önce yapmış olduğu ameliyatlarla ilgili sonuçlarını görmeyi talep etmelisiniz. Eğer çevrenizde doktorunuzun ameliyat ettiği bir hasta varsa onun referansı önemlidir ancak görüşmeye gittiğinizde bekleme odasındaki hastalarıyla da tanışabilir ve sohbet edebilirsiniz.
Burun cerrahınıza karar verme aşamasında başka bir öneri ise doktorunuz ve ekibini sürekli ameliyat yaptığı hastanenin ameliyathane ekibine danışmaktır. Bu daha komplike ve zor bir yöntem olmasına rağmen çok daha net bilgi alabileceğiniz bir yöntemdir.
Kararınızı verdikten ve doktorunuzla ameliyatınızı planladıktan sonraki dönemde ise artık kendinizi sıkıntıya sokmamanız için doktor arayışınıza son vermeniz ve süreci sadece doktorunuzla paylaşarak kontrollerinizi aksatmamanızı öneririm.
Burun estetiği ameliyatı ağrılı bir işlem midir?
Burun estetiği ameliyatı klasik tampon uygulaması yapılmadığında ağrısız bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında rahat nefes almanın sağlanabilmesi için uygulanacak silikon destekler ağrıya yol açmaz.
Burun ameliyatlarında kanama çok olur mu?
Hastanın kanama pıhtılaşması ile ilgili bir sorun olmadığı durumlarda burun cerrahisi kanamalı ameliyatlar arasında yer almayan bir prosedürdür. Elbette ameliyat öncesi yapılacak tetkikler, kan analizleri sayesinde ameliyat öncesinde kanama ile riskler araştırılıp ameliyat sonrasında sorun yaşanması olasılığı minimuma indirilmekle birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilerde ameliyat sonrasında burun kanaması olasılığı daha fazladır. Ayrıca ameliyat öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların en az bir hafta önceden bırakılmış olması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki gün burundan sümüğe bulaşık olarak hafif pembemsi bir kanama olması beklenen bir durumdur.
Her zaman burun estetiği ameliyatı olabilir miyiz?
Burun estetiği ameliyatı alt yaş sınırı bayanlarda 17 erkeklerde ise 18 dir. Kişinin ameliyat olmasına engel olan bir sağlık sorunu yok ise üst yaş sınırı yoktur. Ciddi burun tıkanıklığına yol açan ve çocuğun gelişimini bozan durumlarda daha erken yaşlarda da cerrahi uygulanabilmekle birlikte ileriki yıllarda kemik gelişimi devam ettiği için revizyon cerrahisi gerekebilir.
Emzirme dönemindeki bayanlar ameliyat olabilir mi?
Anne sütünün tek besin olduğu ilk 6 ayda eğer bir zorunluluk yoksa beklenerek ek gıdaya başlandığı dönemde operasyon planlanması tercih edilir. Ancak eğer kişi bu dönemde ameliyat olmak istiyorsa anestezi alınan gün için anne sütü biriktirilip bebek biberonla beslenerek ameliyat olunabilir. Ameliyattan 8 saat sonra emzirme devam edebilir.
Ameliyat süresince neler oluyor?
Ameliyat öncesinde kan tahlilleri için kan alınacağından damar yolunuz açılmış olacaktır. Takılan serumun içerisine eklenen ilaçlarla uyutulacağınızdan dolayı narkoz aşamasında ağrı duymazsınız. Ameliyat öncesinde ise halk arasında 'cesaret iğnesi' adı verilen bir ilaçla heyecanınız azalıp rahatlatılırsınız. Siz uyutulduktan sonra ameliyathane ısısı genellikle alışık olduğumuz oda sıcaklığına göre soğuk olduğundan dolayı vücudunuz özel ısıtıcılarla ısıtılır. Anestezi ekibi ve cerrahi ekip uyum içerisinde çalışarak ameliyatınız biter bitmez uyandırılırsınız.
Ameliyata giderken ne giyinmeliyiz? Çıplak mı olacağız? Eşimiz veya bir yakınımız ameliyata katılabilir mi?
Ameliyathaneye girmeden önce hazırlık aşaması hasta katındaki hemşireler yardımıyla detaylı olarak anlatılacaktır. Ameliyathanede herhangi bir acil durumda rahatça müdahale edilebilmesine olana sağlaması amacıyla özel bir kıyafet giymeniz istenecektir. İç çamaşırı giymeden üzerinize giyeceğiniz kıyafetle ameliyathaneye alınacaksınız, dolayısıyla çıplak olmayacaksınız. Ameliyathaneye hasta yakını alınmaz. Sterilizasyon ve ameliyathane kuralları nedeniyle ameliyathaneye sadece hasta girebilir.
Ameliyata giderken ne yemeliyim ? Burun estetiği ameliyatı sonunda nasıl beslenmeliyiz?
Genel anestezi öncesinde midenin tamamen boş olması önemlidir. Bu nedenle en az 7 saat açlık önerilir. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa az miktar su ile ilacınızı almanızda sakınca yoktur.
Burun estetik ameliyatı sonrasında ilk gıdanız yaklaşık 3 saat sonra verilecektir. İlk beslenme sulu hafif gıdalarla olacaktır. Ancak sonrası için özel bir diyet önerilmez. Çok sert şeyleri özellikle dişinizle kırarak yememeniz önerilir.
Burun estetiği maliyeti neye göre fiyatlandırılır?
Burun estetik ameliyatı sigorta şirketlerinin kapsamı dışında kalan ve kişiye göre planlanan son derece özel bir ameliyattır. Fiyatlandırmayı etkileyen faktörlerin başında doktorunuzun deneyimi, hastane seçimi, kullanılan malzeme ve ekip giderleri yer almaktadır.
Ameliyat sonrası soğuk algılığı yada grip olur isek ne yapmalıyız?
Ameliyat sonrasında erken dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeniz yaraların iyileşmesini geciktirip ve dikiş bölgelerinde iltihaplanmaya yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuzu bilgilendirmeli ve gerekli ise ek ilaçlar kullanmalısınız.
Kapalı teknik rinoplasti nedir?
Burun estetik ameliyatlarında kullanılan en eski tekniklerden birisi olup tüm kesiler burnun iç tarafından yapılarak burun dışında hiçbir iz bırakılmadan operasyon yapılır. Bu tekniğin burun dışında iz bırakmama avantajı yanında burun ucunda yapılacak değişiklikler konusunda yetersiz manüplasyon imkanı sağlaması gibi dezavantajları vardır.
Açık teknik burun estetiği ameliyatı nedir?
Burnun alt tarafındaki orta duvar üzerinde küçük bir kesi ile yapılan ve burun ucu cerrahisinin daha kontrollü yapılmasına olanak tanıyan burun estetik cerrahisi tekniğidir. Bu teknik günümüzde daha stabil ve kontrollü cerrahi yapma olanağı sağladığından dolayı tercih edilmektedir. Burun altında zamanla kaybolan küçük bir iz bırakma riski gibi bir dezavantajı vardır.
Göz altı morlukları ne kadar sürede geçer?
Burun estetiği ameliyatlarında kullanılan teknikler ve ameliyat sonrasında alınan önlemler sayesinde şişlikler ve göz çevresinde morarma daha az gözlenmektedir. Ancak hastanın cilt altı bağ dokusu yeterinde sıkı değilse morarma olasılığı artmaktadır. Ameliyatı takip eden bir hafta 10 günlük süre içerisinde morluklar geçecektir. Kalıcı morluk oluşmaması için bu dönemde direkt güneş ışığından kaçınmakta fayda vardır.
Şehir dışından gelen hastalarda kaç gün hastanede yada İstanbul'da kalmaları gerekiyor?
Sıklıkla hastalarımızın ameliyattan en az bir gün önceden gelmelerini ve muayenelerinin yapılıp ameliyat öncesinde yeni burun şekli ile tasarım aşamasının tamamlanmasını tercih ediyoruz. Ameliyat oldukları gece hastanede konaklamaları tavsiye edilmekte, sonraki günler ev ya da otele geçebilmekteler. Ameliyat sonrasındaki 8 gün takip etmemiz gerekeceğinden dolayı toplam olarak 10 gün İstanbul'da kalmaları gerekmektedir.
Revizyon ameliyatı neden ve kimlere yapılır? Süreçleri nedir?
Daha önceden burun estetik ameliyatı geçirmiş ve sonuçtan tatmin olunmamış durumlarda burnun yeniden ameliyat edilmesine Revizyon Burun Ameliyatı adı verilir. Memnuniyetsizlik estetik görünüme bağlı olabileceği gibi nefes alma ile ilgili sorunlara bağlı da olabilir. Bazı durumlarda küçük detaylarla ilgili düzeltmeler yapılmakta ve bunlara rötuş müdahaleleri adını vermekteyiz. Ameliyat süreci hasta daha önceden bir ameliyat geçirip beklentisi karşılanamadığı için psikolojik olarak daha sıkıntılıdır. Ayrıca revizyon burun ameliyatları ilk ameliyatlara kıyasla daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmekte olup doktor seçiminiz iki kat daha fazla önem kazanmaktadır.
Burunda çöküntü nasıl oluşur?
Ameliyat sonrasında zaman içerisinde ortaya çıkan ve gölgelenmelere yol açan çöküntüler sıklıkla bu bölgedeki daha önceki burun şeklinden kaynaklanan içbükey şekil değişikliklerinden ya da yerleştirilmiş olan kıkırdak yapıların iyileşme sürecinde hacim kaybetmesinden kaynaklanır. Ödem yani şişlikler geçtikçe belirginleşebilir. Bu tip durumlarda sorun hafif ise basitçe dolgu ya da kıkırdak desteklerle çözümlenebilir. Büyük defektlerde yeniden cerrahi gerekebilir.
Ameliyat öncesi psikolojik destek almalı mıdır?
Burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası dönemde kişinin psikolojik durumu oldukça önemlidir. Burun estetiği ameliyatı özellikle iyileşme süreci uzun ve sabır gerektiren bir prosedürdür. Hastanın beklentileri doktor tarafından iyi anlaşılmalı ve doktorun yapabilecekleri ve elde edebileceği sonuç da hastaya detaylarıyla anlatılmalıdır. Beklentisi yüksek ve mükemmelliyetçi kişilik yapısı olan kişiler burun estetiği ameliyatı için kötü adaylardır. İyileşme sürecindeki şişlikler ve sabır gerektiren bekleme süreci bu kişileri mutsuz edebilir. Ayrıntıcı kişilik yapısında olup detaylar içerisinde boğulan kişiler bu ameliyatı olmadan önce psikiyatr yardımı almalı ve ameliyat sonrasında aynı desteğe gerek olduğunda devam etmelidirler.
Burun ucu estetiği nedir?
Sadece burun ucundaki şekil bozuklukları için yapılan ve burnun kemik çatısında hiçbir işlem yapılmayan burun estetiği ameliyatlarına Burun Ucu Estetiği (Tip Plasti) adı verilir. Tip plasti ameliyatlarında şişlik ve morluk neredeyse hiç gözlenmez. Sadece burun uç bölgesinde çalışıldığından dolayı iyileşme süresi de daha kısadır.
Kemerli burunlara estetik olurmu ?
Özellikle Türk genetik yapısı gereği ülkemizde sıklıkla burun sırtındaki kemer nedeniyle burun estetik ameliyatları yapılmaktadır. Her ne kadar burun estetik ameliyatları salt olarak burun küçültme ameliyatları olmasa da ülkemizde en sık kemer törpülenmesi için yapıldığında dolayı ameliyat sonrasında daha küçük burunlar elde edilmektedir.
Ameliyat sonrası nasıl bakım yapmalıyım?
Burun ameliyatları sonrasında eskiden uygulanan klasik gazlı bez tampon uygulaması yapmamaktayız. Sıklıkla burun içerisine yara stabilizasyonu için yerleştirdiğimiz silikonlar sayesinde hastalarımız rahatça nefes de alabilmekteler. Ameliyat sonrası dönemdeki bakımın en önemli kısmı burun içerisinde kuruluk oluşmasını engellemek amacıyla burun içerisini nemli tutmaktır. Bu nedenle ameliyat sonrasında steril su damlalarıyla sürekli burun içerisini ıslatarak kurumayı engellemeniz önemlidir. Özellikle ilk aylarda burnunuzu darbelerden korumanız ve rutin kontrollerinizi aksatmamanız gerekmektedir. İlk bir ay ağır spor yapmamanız önerilir. Detaylı olarak yapılması ve yapılmaması gerekenler ile ilgili bilgiyi doktorunuz ile konuşarak öğrenmeniz önemlidir.
Sinüzit hastası olanlar ameliyat olabilir mi?
Kronik sinüzit bazı durumlarda kendisi de cerrahi gerektiren bir hastalıktır. Bu nedenle eğer estetik burun ameliyatı planlanmakta ve kişinin kronik sinüziti de varsa bu iki ameliyat birlikte yapılmaktadır. Ancak akut enfeksiyon dönemlerinde ateş ve burundan sarı yeşil renkli iltihaplı akıntı geliyor ise ameliyatın bu durum tedavi edildikten sonra yapılması daha uygun olacaktır.
Ameliyat sonrası burnumda dikiş izi yada ameliyat izi kalırmı ?
Açık teknik ya da kapalı teknik de ameliyat sonrasında günlük yaşamda kişilerin dışarıdan görebilecekleri belirgin iz kalmaz. Açık teknikte burun orta duvarının dudağa birleştiği alt bölümde ilk birkaç ay kızarık olacak şekilde çok dikkatli bakıldığında görülebilen bir iz olmakla birlikte bu da zaman içerisinde görünmez hale gelir.
Ameliyat sonrası koku alma kaybı olur mu?
Çok nadirde olsa burun ameliyatları sonrasında koku alma konusunda sorun yaşanabilmektedir. Ancak bu durum neredeyse hiç görmediğimiz bir durumdur. Ameliyat sonrasındaki erken dönemde yaşanan koku alamama problemini burunla karıştırmamak gerekir. Çünkü erken dönemde mukoza ödemi ve burun tıkanıklık yaşayan bir çok hasta koku alamadığından şikayet etmesine rağmen bu durum tamamen geçicidir.
Ameliyat sonrası gülüşünüz bozulur mu?
Burun ameliyatlarından sonraki erken iyileşme döneminde burun çevresi ve dudaklarda şişlikler olacağından dolayı bir çok kişi gülüşlerinin değiştiğini tarif eder. Ancak iyileşme tamamlandıkça bu durum düzelir ve burun ameliyatlarından sonra kişinin gülüşü değişmez.
Burun dolgusu nedir?
Burundaki çukur alanları doldurarak burun şeklini düzeltmeyi sağlayan yönteme burun dolgusu adı verilir. Günümüzde dolgu materyali olarak en emniyetli ve doku uyumu en iyi malzeme Hyaluronik Asittir. Bu madde bağ dokumuzun temel yapı taşı olup uzun yıllardır dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. Dolgu yapılarak burun sırtındaki hafif kemerler ve eğrilikler giderilebilmektedir.