Boğaz yanması genellikle bir hastalığın habercisi olarak oluşabilmektedir. Dolayısı ile ilk önce boğaz ağrısı ve yanması arttığı zaman doktora başvurmak gerekir. Boğaz yanması soğuk algınlığı ya da grip nedeni ile oluşmuşsa;
-İlk olarak vücuda sıvı alımını arttırmak gerekir.
-Kalınan ortamın nemli olmasına özen gösterilmelidir.
-Sigaradan, sigara dumanından ve toz oranı yüksek ortamlardan kaçınmak gerekir.
-Tüketilen içeceklerin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmaması gerekir.
-Vitamin değeri yüksek gıdalar ile beslenmek gerekir.
-Gün içinde 3-4 defa tuzlu su ile gargara yapmak boğaz yanmasını hafifletebilir.
Boğaz Yanması İçin Bitkisel Tedaviler
Doktorun reçete ettiği antibiyotiklerin haricinde boğaz yanmasına yol açan rahatsızlıkların tedavisinde bitkisel tedavi yöntemleri de oldukça etkilidir. Kullanılan ilaçlara takviye olarak hazırlanan bitkisel karışımlar sorunun daha çabuk giderilmesine yardımcı olur.
Papatya Çayı: Papatya çayının stresi giderici ve uyku düzenleyici bir özelliği vardır. Ayrıca papatya çayı iltihap önleyici bir özelliği de sahiptir. Bu özelliği sayesinde boğaz yanmasında olumlu etki bırakır.
Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü çayı boğaz ağrısı ve yanması için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Meyan kökü boğaz yanması haricinde ağız içi yaralarında, mide ülserinde ve viral enfeksiyonlarda oldukça başarılı bir bitkidir. Bitki çay olarak hazırlanır. Çay olarak içilebileceği gibi gargara olarak da kullanılabilir.
Okaliptüs Çayı: Soğuk algılında kullanılan oldukça popüler bir bitkidir. Okaliptüs boğazı yatıştırır ve yanma hissini giderir. Okaliptüs çay olarak hazırlanıp tüketileceği gibi kaynayan suyun buharını solunması da boğaz yanmasına iyi gelir.
Boğaz Yanmasını Önlemek İçin Diğer Çözümler
Boğaz ağrısı için ballı çay içmek oldukça etkili bir çözümdür.
Hatminin bitkisinin kökü, yaprakları ve çiçekleri ile çay hazırlanarak, balla tatlandırılır ve içilirse boğaz yanmasının hafiflemesine yardımcı olur.
Adaçayına bir miktar bal katarak gargara yapmak boğaz yanmasına iyi gelir.
Ayva bir süre suda bekletilir ve elde edilen şurup ile gargara yapılır. Bu uygulama boğaz yanmasına oldukça faydalıdır.
Gül ve menekşe yaprakları kaynatılarak çay hazırlanır. Hazırlanan çay gün içinde 2 fincan olarak içilirse boğaz yanması hafifler.
Kuru incir ufak ufak doğranır ve süt ile pişirilirse boğaz yanması için etkili olur.
Böğürtlen yaprağı bir su bardağı su ile kaynatılır ve elde edilen su ağız gargarası olarak kullanılırsa boğaz yanmasına iyi gelir.
Ihlamur, yaban mersini, dut ve limon yine boğaz ağrısına iyi gelecek bitkilerdir.