Beyin tümörleri cerrahisinde tümörün yerini belirlemek ve hata payını en aza indirgemek büyük önem taşıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi’nde kullanılan Navigasyon Sistemi’yle ameliyat üç boyutlu görüntüleme yardımıyla sağlıklı dokulara zarar verilmeden operasyon tamamlanabiliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Merkezi Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer, navigasyon sisteminin tümörün sağlam beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılmasına olanak veren en güvenilir sistem olduğunu belirtiyor ve yöntemi anlatıyor;
Beyin son derece hassas bir organdır ve diğer organlardan farklı olarak kendisini yenileme, iyileştirme yeteneği çok kısıtlıdır. Navigasyon yöntemi, sağlıklı dokulara zarar vermeden cerrahiyi gerçekleştirme olanağı tanıdığı için en güvenilir yöntemdir.
Ameliyat öncesinde yapılan incelemelerin navigasyon cihazının bilgisayar sistemine yüklendiğini belirten Prof. Dr. Süzer, “Hastanın üç boyutlu radyolojik incelemeleri, bilgisayar tarafından tanınıyor. Çeşitli hassas cihazlar yardımıyla sistem, ameliyat sırasında cerrahın sadece bu bölgede çalışmasını, etraftaki normal beyin dokusundan uzakta kalmasını ve zarar vermemesini sağlıyor. Bu nedenle hata payı 1 mm’den daha az oluyor” diye konuşuyor.
Beyin dokusunda bazı tümörlerin oldukça derine yerleştiğini söyleyen Prof. Dr. Tuncer Süzer, “Derinde yerleşen tümörlerin ameliyatla alınması gerekir. Navigasyon yardımıyla derindeki tümörlerin çıkartılmasında başarı oranı daha yüksek bulunuyor. Derinde yerleşen bazı küçük tümörlerden ise teşhis konulup tedavi başlanması için biyopsi alınması şart. Navigasyon sistemi bu tür derinde yerleşen küçük tümörlerde 1 mm hata payı ile biyopsi alınmasını sağlıyor.
Aynı şekilde küçük bir tümöre ameliyat sırasında ulaşmak da çeşitli güçlükler içeriliyor. Tümör çok küçük olduğu için ulaşmak bazen fazla miktarda normal beyin dokusuna zarar verebiliyor. Navigasyon cihazı bu tür tümörlerde sağlam beyin dokusunu koruyarak tam olarak tümörün hedeflenmesini ve çıkartılmasını sağlıyor. Ayrıca sistem, tümöre ulaşmak için en uygun kesi yerinin belirlenmesine ve küçük bir kesi ile ameliyatın yapılmasına olanak veriyor” diye konuşuyor.
Bu yöntemin beyin tümörleri dışındaki ameliyatlarda da kullanıldığını belirten Prof. Dr Süzer, “Parkinson gibi beynin derin bir bölgesine pil takılması gereken hastalıklarda Navigasyon kullanımı ile hata oranı sıfıra yakın oluyor. Bunun dışında, çeşitli omurga hastalıklarında bel omurlarındaki stabilizasyon için kullanılan vida yerleştirme işlemlerinde üç boyutlu sistem yardımıyla hata oranı % 1’in altına iniyor” diyor.