Beşiktaş'taki Barbaros Meydanı'nda etkinlik için kurulan stantta, vatandaşlara trombozla ilgili bilgiler verilirken, etkinliğe katılan doktorlar hareketli yaşamın önemini anlattı.
Türk Hematoloji Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada trombozun özetle "kan damarının, pıhtılaşmış kan nedeniyle tıkanması" şeklinde tanımlanabileceğini söyledi.
13 Ekim'in dünyanın 75 ülkesinde Dünya Tromboz Günü olarak kabul edildiğini dile getiren Demir, atardamar tıkanıklıklarının kalp krizi gibi çok ciddi hastalıkları tetiklediğini ve bunun toplum genelinde bilindiğini ancak toplardamar tıkanıklıklarının ölümcül olabildiğinin bilinmediğini aktardı.
Demir, Dünya Tromboz Günü'nde tüm dünyada toplardamara bağlı ölümleri engellemek, azaltmak ve bu konuda sağlık çalışanlarıyla hastaların farkındalığını arttırmanın hedeflendiğini belirtti.
Trombozun "öldürebilir ve önlenebilir" bir hastalık olduğunu söyleyen Demir, şöyle devam etti:
"En sık nerede görülür vücutta? En sık bacakların derin toplardamarlarında görülür; bunun adı 'derin ven trombozu'dur. Oradan bir pıhtı kopar ve akciğere gelirse buna da 'akciğer embolisi' denir ve asıl ölümcül olan budur. Ancak bu önlenebilir bir hastalıktır. Nasıl önlenebilir? Damar tıkanıklıklarına yol açan riskleri bilirseniz bunu önleyebilirsiniz. En önemli riskler, yaşlılık ve hareketsizliktir. Yaşlılık önlenemez bir risktir ancak hareketsizlik, spor yaparak önlenebilir."
Demir, Dünya Tromboz Günü etkinliğinde "Hareketsiz Kalma, Yaşamdan Kopma" sloganını benimsediklerini belirterek, "Eğer hareketsiz kalırsanız damarınız tıkanır, o nedenle hareketsiz kalmayın, aktivite yapın, spor yapın." dedi.