BENLERİN İNCELENMESİNDE VE DERİ KANSERİNİN ERKEN TANISINDA BİLGİSAYARLI DİJİTAL DERMATOSKOPİ
Deri kanserleri tüm kanser türleri arasında en sık rastlanan kanser türleri arasındadır. Deri doğrudan ulaşılabilen ve incelenmesi kolay olan bir organ olduğundan bilinçli davranıldığında deri kanserlerinin erken tanısı zor değildir.
Kimler deri kanseri oluşumunda daha risklidir:
Açık tenliler
Çok sayıda beni olanlar
Deri üzerinde iyileşmeyen, sürekli kabuklanan yaraları olanlar
Uzun ya da kısa süreli güneş hasarına ya da güneş yanıklarına maruz kalanlar
Çiftçiler, balıkçılar, mesleki ya da sportif amaçlı uzun süre güneş ışınlarına maruz kalanlar
Daha önce deri kanseri öyküsü olanlar
Ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar
Kendisinde ya da ailesinde diğer kanser türlerine yakalanma öyküsü olanlar
Mevcut benlerinde ağrı, kanama, renk ve şekil değişikliği olanlar
Daha önce bulunmayan koyu renkli 2-3 mm den daha büyük boyutlu ben ya da benleri ortaya çıkanlar deri kanseri gelişimi açısından daha risklidir.
Deri Kanseri Tanısında Bilgisayarlı Dijital Dermatoskopinin Yeri:
Bilgisayarlı dermatoskopi yönteminde incelenen vücut bölgesi işaretlendikten sonra benlerin önce makroskopik, daha sonra mikroskopik görüntüleri alınır. Benlerin mikroskopik görüntüleri renk farklılıkları, simetri, içerdiği anatomik yapılar açısından önceden belirlenen kriterler ışığında incelenir.
Yapılan incelemelerde kanser riski olduğu belirlenen benler alınıp patolojik incelemeye tabi tutulmak üzere cerrahiye gönderilir.
İleriye dönük olarak kanser riski taşıyan benleri olanlarda elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında saklanarak risk derecesine göre değişen aralıklarda yeni görüntüler alınır ve benlerdeki değişiklikler her defasında yeniden yorumlanır.
Bilgisayarlı dijital dermatoskopi yöntemi ile deri kanserlerinin erken dönemde tanı konulup tedavisi mümkün olduğu gibi, iyi huylu benlerin gereksiz cerrahi işlemlere tabi olmasıda önlenmiş olur.
Özel Göztepe Hastanesi / Dermatoloji Uzmanı Dr. Salih Küçük