Bebek Çamaşırlarında Hangi Deterjan Kullanılmalı?

Her anne ve baba için en hassas konu bebeklerinin sağlığı olmaktadır. En değerli varlık olan bebekler için en küçük ayrıntılar bile büyük önem taşır. Son zamanlarda merakla sorulan ve öğrenilmeye çalışılan konuların başında ise bebek çamaşırlarının nasıl ve hangi çamaşır deterjanı ile yıkanması gerektiğidir.

 Herkesin bildiği üzere bebek cildi son derece hassas ve narindir. Kullanılacak olan kimyasal maddeler olabildiğince bebeklerden ve bebek kıyafetlerinden uzak tutulmaya çalışılır. Ancak yine de bazı malzemelerin kullanılması zorunluluk gereği olabilir. Büyüklerde bile cilt tahrişine neden olan bazı kimyasallar ne yazık ki bebek kıyafetlerine de sinebilir. Bunu ortadan kaldırmanın yolu ise bebek kıyafetlerinin yıkanırken kullanılan deterjan seçimini doğru yapmaktır.




Bebek Kıyafetlerine Özel Deterjanlar

Bugün pek çok marka, ürettiği deterjanların paketlerine bebek fotoğrafı basar. Bunun anlamı ise bebekler için bile kullanışlı olan bu deterjanların cilt için hassas davrandığıdır. Ancak fotoğrafa kanıp karar vermek yerine, sıvı ve toz deterjanın içindeki bileşenlere bakıp zararlılık derecesi ölçülmelidir. Buna göre de deterjan tercihi yapılır. Ancak bu şekilde cilt rahatsızlıklarının ve tahriş sorununun önüne geçilebilir.

Sadece deterjan eksenli değil, ailesinde bazı cilt hastalıkları ve benzer sorunlar bulunan bebeklerin söz konusu nedenlerden dolayı da bazı sıkıntılar yaşayabileceği açıktır. Bu durumu en aza indirmek ve ekstra sorunlara yol açmamak için bebek kıyafetlerinde kullanılacak olan deterjanlar iyi seçilmelidir.



Koku Durumuna Dikkat

Kimi deterjanlar bebeklere hoş gelsin ve ailelerin de dikkatini çeksin diye çeşitli parfümler ve kokular taşır. Ancak ne yazık ki çoğu koku bileşeni kimyasaldır ve bu kimyasal unsurlar çamaşırlara tutunurlar. Çamaşırlardan çıkmayan ve durulanamayan kimyasallar doğrudan bebekle temas edecektir. Bunun yanı sıra egzama ya da astım gibi sorunların tetikleyicisi de bu kimyasallar olabilir.

Unutulmamalıdır ki bu tarz kimyasalların durulanabilmesi için yaklaşık olarak 8 tona yakın bir suya ihtiyaç duyulur. Yani çamaşır makineleri, bu konuda yetkin değillerdir. O nedenle de çamaşır deterjanı seçiminde kimyasal etmenlerden arındırılmış ürünler seçilmelidir.



Doğal Leke Çıkarıcılara Yönelmek Faydalı

Herkesin bildiği üzere çocuklar ve bebekler kıyafetlerini fazlası ile batırırlar. Yemek lekeleri, çamur lekeleri, mama lekeleri derken o çamaşırlarda çok zor lekeler de birikmeye başlar. Bu tür lekeler normal deterjanlar ile çıkarılamadığı zamanlarda çeşitli leke çıkarıcılar akla gelir. Ancak burada asıl tehlike başlar. Zor lekeleri kumaştan çıkarmak için kimyasal maddelerden destek alan leke çıkarıcılar kumaşın üzerinden bebeğin cildine değer ve bu bölgeleri tahriş etmeye başlar. O nedenle de leke çıkarıcı kullanılmak istenen zorunlu durumlarda kesinlikle doğal leke çıkarıcılara başvurulmalıdır.

Sıvı deterjanlar ile leke çıkarıcı ürünler suda daha kolay çözündükleri için toz deterjanlar ile kıyaslandıklarında daha etkin iş görürler.



Mikropların Ölmesi İçin Kaç Derece Tercih Edilmeli?







 Her ne kadar makineden çıkan giysiler çok temiz görünse de, mikropların ölmesi için bu temizlik yeterli olmayabilir. 45 derecelik sıcaklıklarda bile üreyebilen bakteriler mevcuttur. Bundan dolayı bebek kıyafetlerini yıkarken seçilecek olan sıcaklık derecesi oldukça önemlidir.

Genel anlamda keskin bir temizlik için 60 derece tercih edilebilir. Bu derecede bakteriler ve mikroplar kumaştan arındırılır. 60 derecenin üzerindeki yıkamalar çoğu kumaşa zarar verebilir. Bu nedenle derece seçimine dikkat etmek gerekir.



Ve Kurutma

Kıyafet temizliğinde yıkama kadar kurutma adımı da öne çıkar. Çünkü tertemiz giysilerin üzerine çeşitli tozların ve kimyasalların yapışması kurutma sırasında da olabilir.

Kurutma makineleri çoğu yerde tercih edilebilirken, güzel havalarda açıkta da kurutma yapmak mümkündür.

Bebek çamaşırlarınız için özel deterjanlar kullanın.

Bunun dışında, kendi çamaşırlarınızda kalıcı koku istiyorsanız da : http://www.rinso.com.tr/camasir-deterjanlari sayfasında Rinso Toz ve Sıvı Detarjanlara da göz atmanızı öneririz.


İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler