Uzun süreli uçak yolculuğu yapan kişilerde biyolojik saat ile yerel saat arasındaki dengenin bozulduğunu (Jet-Lag) belirtildi.
Dr.Sertaç Yıldırım, “Mutlak istirahat edilmesi önerilen saat geçilen zaman diliminin sekiz katıdır. Örneğin; 4 saat uçulmuşsa ,32 saat mutlak istirahat edilmelidir.” dedi
Haberin devamı
Uzun süreli uçak yolculuklarının verdiği rahatsızlıklar üzerine bir açıklama yapan Yıldırım, zaman dilimlerinin hızla geçilmesi sonucunda biyolojik saatin kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan uyumsuzluk tablosuna Jet-Lag denildiğini ve bu uyumsuzluklar sonucunda bedende çeşitli bozuklukların ortaya çıktığını söyledi.
Yıldırım, “İnsan vücudu normalde 3 zaman dilimi, yani 45 boylama kadar olan farkları tolere edebilir. Bu nedenle Jet-Lag, 3 saat ve üzerindeki uzun uçak yolculukları sonrasında görülebilir. Jet-Lag’ın oluşmasında, kısaca gidilen yön (batıdan doğuya gidişlerde daha fazla), süre ve kişinin yaşı (yaş artıkça görülme sıklığı ve şiddetinde artış) ve zindeliği önemlidir” dedi
Yıldırım, Jet-Lag semptomlarının uzun süreli uçak yolculukları sonrası tamamen yok etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yıldırım, dikkatli bir planlamayla uçuş öncesi ile uçuş sırasında ve uçuştan sonra yapılabileceklerle uyumu kolaylaştırmak gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti.
Yolculuk öncesi iyi dinlenin ve uçuş sırasında gevşek olun.
Uykudan önceki son öğün karbonhidrattan zengin, proteinden fakir olsun.
Bol ve rahat pamuklu giyecekler giyin
Yolculuk sırasında ayakta ödem olabileceğinden bol ve rahat ayakkabı yada terlik tercih edin
Uçuş sırasında iniş ve kalkışlardaki basınç farklarından dolayı kulakta şiddetli ağrı olabilir. Eğer soğuk algınlığı varsa uçuştan önce doktora başvurun .
Bulantı olmasından endişeleniyorsanız uçuştan 2-3 saat önce bulantı kesici ilaç alın.