Uykusuzluğun vücuttaki bir takım hastalıklara yol açtığı artık bir gerçek. Peki uykusuzluk göz sağlığında nasıl bir etki bırakıyor? Dünyagöz Hastansi Etiler şube doktorlarında Op. Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Sağlıklı bir göze sahip olmak için kaç saat uyumak gerekiyor? Uykusuzluk gözde ne gibi problemlere yol açıyor? Çok uyumanın göz sağlığına bir faydası var mı? Cevapları merak edilen bu soruları uzatmak mümkün. Peki uyku ile göz sağlığı arasındaki paralelliği nasıl kurmalıyız? Dünyagöz Etiler’den Dr. Şenay Yılmaz, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı gözler için 6-8 saatlik düzenli uyku uyumak gerektiğini anlattı. Özellikle masa başı çalışanların düzenli uyku uyumaları ve mümkünse öğle yemeğinden sonra gözlerini 5-10 dakika dinlendirmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Yılmaz, “Yapılan çalışmalar günde en az 5 saatlik uykuya ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Her akşam aynı saatlerde uyumak gözleri dinlendirmektedir ve karanlıkta uyumak gözler için daha faydalıdır” dedi.
Masa Başı Çalışanlar Dikkat
Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun en çok masa başı çalışanları (Bilgisayar karşısında) etkilediğini belirterek, bu nedenle masa başı çalışanların 20-20-20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tanımlayan Dr. Yılmaz, şunları söyledi: “İnsanlar genel olarak normalde bir dakikada 15-20 kez gözlerini kırparlar. Ama konsantrasyon seviyesi arttıkça, kırpma sayısı azalır. Bilgisayarda çalışırken dakikadaki göz kırpma sayısı 5’e düşer ve göz sürekli açık olduğu için gözyaşı buharlaşıp uçar. Bu da gözlerinin kurumasına sebep olur. Uzun süre bilgisayarda çalışırken bilinçli bir şekilde gözleri daha fazla kırpmakla gözyaşı tabakası ve gözlerin nemliliği korunmuş olur.”
Uykusuzluğun Sonuçları
Dr. Şenay Yılmaz,uykusuzluğun uyku apnesi öyküsü olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior iskemik optik nöropati (AION) gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu durum özellikle yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarlarının bir inflamatuar (iltihabi) hastalığı olarak tanımlayan Dr.Şenay Yılmaz, “Yetersiz kan akımı nedeniyle optik sinirde hasar oluşur ve görme kaybına neden olabilir” dedi.
Dr. Yılmaz, uykusuzluğun göz sağlığı üzerinde meydana getirdiği diğer rahatsızlıkları şöyle sıraladı:
Uykusuzluk gözaltı kapaklarında ödeme ve göz kapağı şişliklerine veya torbalanmaya yol açar.
Gözlerin etrafında koyu halkalar oluşmasına yol açar.
Uykusuzluk nedeniyle göz kapağı kaslarında spazm görülür (kapak seyirmesi ). Bu istemsiz kas kasılmalarına myokymia adı verilir. Bu göz kapağı spazmları ağrılı değildir, görüşe zarar vermez ama rahatsız edici olabilir.
Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilir. Göz kuruluğuna bağlı ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme görülebilir.