Oğlumun Kabızlık Sorunu İçin Ne Yapabiliriz?

23 aylık oğlum kabızlık sorunu çekiyor. Doktora başvurduk ancak tekrar etmesi inanın moralimi bozuyor. Yardımcı olur musunuz, neler yapmam gerekli? Oğlanın tuvalete çıkmasında terler döküyor ve ağlamakla geçiyor. Teşekkürler.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Kabızlık çocuklarda sıktır ve aşağıda sıralanan nedenlerden bir tanesinin sonucunda oluşabilir.

  • Bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan kabızlığa çocuklarda çok nadir rastlanır ve en sık neden dışkılama alışkanlıklarının uygun olmamasıdır.
  • Çocuğun popo bölgesinde ciltte çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar kanayabilir ve ağrıyı artırabilir. Bu nedenle çocuk tuvaletini yapmak istemez.
  • Aile içindeki çatışmalar, okul yaşamındaki zorluklar, umumi tuvaletleri kullanmak ve oyununu bölmek istememesi kabızlığa neden olabilir. Bu durumlarda çocuğun 1-2 hafta tuvaletini yapamadığı olur ve dışkı barsak hareketleri tarafından itilemeyecek kadar sertleşebilir.
  • Kabızlık bir hastalık değil, bir belirtidir. Ateş yükselmesinde olduğu gibi, birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir. En sık kabızlık yapan nedenler şunlardır:

Diyet:

Bol miktarda hayvansal yağ(et, süt ürünleri, yumurta) ve rafine şeker(tatlılar) yiyenlerde ve lifli gıdaları(sebze ve meyveler, hububat) az yiyenlerde kabızlık gözlenebilir.

Dışkılamanın Ertelenmesi:

Dışkılamanın sürekli olarak ertelenmesi de kabızlıkla sonuçlanabilir. Bazı kişiler umumi tuvaletleri kullanmak istemedikleri için, bazıları ise çok meşgul oldukları için tuvalete gitmeyi erteleyebilirler. Çocuklar ise tuvalet eğitimleri sırasında oluşan stres nedeniyle veya oyunlarını bölmek istemedikleri için tuvalete gitmeyi erteleyebilirler. Bu durum kabızlığa yol açar.

Seyahat:

Uzun mesafeli seyahatler sırasında yaşam tarzının, beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile kabızlık gözlenebilir.

Çatlak Ve Hemoroidler (Basur):

Dışkılama sırasında ağrı ortaya çıkaran bu durumlar kas spazmına ve dışkılamanın gecikmesine neden olur.

Vücuttan Tuz Kaybı:

Böbrekler yoluyla veya kusma ve kabızlık nedeniyle vücuttan tuz kaybı kabızlığa neden olabilir.

Mekanik Bası:

Barsaklardaki iltihabi bir durum, bir tümör, yapışıklık ve kanser gibi nedenler kabızlığa neden olabilir.

Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikayetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri