MR ve EMG Sonucuma Göre Ameliyat Olmam Şart mı?

Merhaba, ensemde ve sağ kolumdaki ağrı sebebi ile MR ve EMG çekildi. Yapılan tetkikler sonucu kullandığım ilaçlar beni biraz rahatlattı fakat 3 haftadır ense kökünde baskı var. Sağ kolumu hareket ettiremez hale geldim. Doktorum ameliyat olmamı öneriyor. Sizce MR ve EMG sonucuma göre ameliyat olmalı mıyım?

EMG: Her iki üst ekstremitenin incelendiği bu muayenede incelenen tüm motor ve duysal sinirlerin distal latans amplitüd ve ileti hızları normaldir. Yapılan iğne EMG'de iki taraflı brakioradialis ve sağ triceps kaslarında kronik nörojenik tutulum bulguları mevcuttur. İncelenen diğer kaslar elektrofizyolojik olarak normal görünümdedir. Bulgular iki taraflı C6 ve C7 kök lezyonunu düşündürmektedir.

MR: Servikal aks düzleşmiş olup ters yönde alçılanma oluşmuştur. C2-3, C3-4 disk konturları kemik kontur dışına minimal taşmakta olup bu seviyelerde spinal kanal boyutları normaldir. Spinal kord basısı gözlenmedi. C4-5 diskinde posteriora milimetrik santral protrüzyon mevcuttur. Korda bası izlenmedi. Nöral foramenler simetrik ve açıktır. C5-6 disk konturlarında diffüz protrüzyon mevcut olup bu seviyede spinal kanalda hafif daralma görülmektedir. Nöral foramenler düzeyinde makroskobik lezyon izlenmedi. Korda bası saptanmadı. C6-7 diskinde posteriora milimetrik santral protrüzyon mevcuttur. Kord basısı görülmemiştir. Servikal vertebra korpuz yükseklikleri doğaldır. Kompresyon bulgusu ya da spondilolistezis izlenmedi.

Dr. Emel Başarır

Size kısaca boyun anatomisi hakkında bilgi vereyim:

Boyunda 7 adet omur cismi bulunur. Her omurga arasında disk dediğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Bu kıkırdak yapının elastikiyetini kaybederek omurga içinde seyreden omurilik veya kola dağılan sinirlere baskı yapması sonucu oluşan hastalığa boyun fıtığı denir. Boyun omurlarına tıpta Cervikal Vertebralar denir ve kısaca Cervikal kelimesinin baş harfi olan C ile numaralandırılır. Sizin de C5 ve C6 Servikal Vertebralar arasında bulunan diskte diffüz (yaygın) protrüzyon (diskin omurilik kanalı içerisine doğru bir kabarıklık oluşturması) oluşmuş ve bu protrude olan disk spinal kanalda hafif bir darlık oluşturmuş. Bu darlık ise sinir köklerinden birinin sıkışarak bası altında kalması sonucu; sinirin yayıldığı ilgili alanda (sağ kolunuzda) uyuşma, karıncalanma, ağrı ve kuvvetsizlik gibi şikayetler ortaya çıkarmış olabilir.

Servikal (boyun) aks (lordoz) düzleşmesi ise tek başına bir hastalık değildir. Boyunda meydana gelen bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan klinik bir belirtidir. Boyunda bulunan 7 adet omur ve aralarındaki diskler yandan bakıldığında açıklığı dışarı bakan bir eğilim gösterir. Ancak; kireçlenme, boyun fıtığı, travmalar, sinir damarlarında sıkışma, yanlış yastık kullanım gibi bazı durumlarda, boyun kaslarının kasılması neticesinde boyundaki bu açıklığı dışarı bakan (yani lordoz) bozularak, düz bir hale gelir. Yandan bakıldığında boyun omurları bir cetvel gibi dümdüz görünür. Bu duruma tıpta Servikal Lordoz düzleşmiştir denir.

Günümüzde boyun fıtıklarına genel yaklaşım; MR’daki görüntü ne olursa olsun ameliyat dışı, konservatif tedavilerin uygulanması ( hastanın eğitimi, ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz gibi) ve şikayetlerin ortadan kaldırılmasıdır. Konservatif tedavilerin cevap vermediği ve hastanın şikayetlerinin ciddi oranda artığı durumlarda ameliyata gidilmektedir.

Size önerim en kısa sürede yeniden doktorunuza muayene olmanız. Yapılan tetkikleri doktorunuzla beraber yorumlayarak uygulanacak en uygun tedaviye karar vermelisiniz.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri