Kızımda Alerjik Astık Var. Bu Teşhis Doğrumudur, Ne Yapabiliriz?

Kızımın alerjik astım riski teşhisi 4 yaşında kondu. Alerji testi yapıldı ve ev tozu akarlarına karşı alerji tespit edildi. Kış hastalıklarını (grip, nezle vb.) ağır geçiriyor. (buhar kullanıyoruz) Bu teşhis doğrumudur? Ne yapabiliriz?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Geçmiş olsun. Sizde veya eşinizde alerjik rahatsızlık var mı, ayrıca çocuğunuzda atopik dermatit dediğimiz ciltte kronik veya tekrarlayan kızarıklık kaşıntı var mı veya geçmeyen burun akıntısı, tıkanıklık şikâyeti var mı (alerjik rinit)?

Çocuğunuz kaç yaşından beri ve ne sıklıkta bronşit geçiriyor, nebul tedavisi (pulmicort ve veya ventolin nebul) görüyor mu? Buhar tedavisinden kastınız su buharı mı yoksa nebul tedavisi mi (ventolin nebul, pulmicort nebul)?

Eğer çocuğunuzda kronik tıkanma nefes darlığı öyküsü olup anne ve veya babada astım varsa, ayrıca çocuğunuzda atopik dermatit ve veya alerjik rinit teşhisi konulmuşsa bunlardan ne kadar çoğu kronik bronşite eşlik ediyorsa astım için risk o kadar fazladır. Ancak çocukların çoğunda bu kronik bronşit kalmayabiliyor. Böyle olsa çocukların çoğu astım olması gerekir. Kimi çocuklarda kronik bronşit durumu 5-6 yaşında kimi 10-12 yaşında kimi de ergenlik bitimi ile sona erer, kimi kişilerde ise ömür boyu kalabilir. Astım risk faktörleri ne kadar azsa o kadar kalıcı olmama ihtimali var, ancak hangi çocuklarda kalıcı olmayacağını önceden kestirmek zordur.

Çocuğunuzun bronşit geçirme sıklığı ve ağırlığına göre koruyucu tedaviler verilmeli, ayrıca grip aşısı ve zatürree aşısı (yapılmamışsa) yapılmalı. Grip aşısı her yıl ekim başında tekrarlanmalı. Ev tozuna karşı genel önlemler almanız gerekir (çarşafları elyaf kılıflı olmalı, eşyaları oyuncakları yünlü olmamalı, mümkünse toz torbalı elektrik süpürgesi yerine sulu elektrikli süpürge makinesi alınabilinir).

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri