Her Şeyi Yesem de Kilo Alamıyorum. Çok Zayıfım. Sebebi Nedir? Kansızlık Olabilir mi?

Merhaba, çok zayıfım. Her gören, bende kansızlık olduğunu söylüyor. Kansızlık belirtileri, nedenleri ve sorunları bende mevcut. Her şey yesem de zayıfım, kilo alamıyorum. Nedeni ne olabilir?

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

İnsanların ideal kilosu, vücut ağırlığının boyun karesine (metre cinsinden) oranı ile hesaplanır ve buna vücut kitle indeksi (BMI) denir. BMI'da yapılan oranlamada bulunan değerlerin 20-25 arasında olması gerekir. BMI'nın <19 olması zayıflık, 26-30 arası toplu, 30-40 arası şişman ve >40 olması ise aşırı kilolu demektir. Sizin BMI'nızı boyunuzu ve kilonuzu bilmediğim için hesaplayamadım. Yeterli beslenmeyle kalori alıyorsanız, ancak hala kilo alamıyorsanız tetkiklerinizin yapılması gerekebilir. Acaba halsizlik, fenalık hissi, ateş yüksekliği, çarpıntı, terleme, ishal, kusma gibi başka şikayetleriniz var mı? Bağırsak emilim bozuklukları, enfeksiyon hastalıkları, tiroid bezinin hızlı çalışması, romatolojik hastalıklar ve kanser hastalıklarında bu tür şikayetler olabilir.

Kan değerlerinde düşüklük genellikle demir eksikliğine bağlı olmakla beraber, folik asit, B12 eksikliği, sürekli kan kaybı, kanın damar içinde yıkılması, kemik iliğinde yeterince üretilememesi, genetik hastalıklara bağlı (talasemi gibi) olarak ta kansızlık olabilir. Demir, kan yapımında ve vücutta kullanılan birçok enzimin yapısında kullanılan bir elementtir. Ferritin, demir depolarını gösteren bir testtir ve demir eksikliğinde düzeyi düşer. Demir eksikliğinde, önce ferritin düşer daha sonra kansızlık gelişir. Tedavideyse, önce kansızlık düzelir sonra demir depoları dolar yani ferritin yükselir. Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, konsantrasyon bozukluğu, hiçbir şey yapmama isteği, üşüme gibi şikayetler görülebilir.

Tedavide kansızlığın derecesine göre, eğer çok düşükse parenteral (damardan tedavi) tedavi ile başlanıp daha sonra ağızdan hapa geçilerek, en az 6 ay süreyle ilaç kullanmanız gereklidir. Tanınız ve tedaviniz için bir iç hastalıkları veya hematoloji hekimine başvurmanızda fayda var.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri