Hepatit B Olduğumu Öğrendim. Nelere Dikkat Etmeliyim? Bu Durum Bir Risk Taşıyor mu?

Merhaba, 18 yaşındayım. 6 yıl önce tesadüfen Hepatit B olduğumu öğrendim. 6 yıldır düzenli olarak testlerimi yaptırdım, bir problem çıkmadı. Doktorum sen kendini sağlıklı bir insan olarak gör, sadece testlerine devam edelim dedi. Bu durum bir risk taşıyor mu? Dikkat etmem gereken şeyler var mı? Ayrıca bulaşıcı mıdır?

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Hepatit B hastalığının, akut ve kronik olmak üzere iki ayrı formu bulunmakta. Akut Hepatit B'de, hastada halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık, sarılık gibi şikayetler olabilir. Kronik formunda, hiç bir şikayet olmamasından, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık gibi belirtilere, Romatolojik hastalıkları, böbrek hastalığı bulgularına kadar değişen hastalık semptomlarına neden olabilir. Birçok Hepatit hastasının herhangi bir yakınması yokken yapılan kan tetkiklerinde karaciğer enzim yüksekliği saptanması ve bu nedenle tetkik edilmesi, evlilik öncesi ve iş başvurusunda bakılan Hepatit testlerinin pozitif bulunması ile tanı konulur. Bu şekilde yakınmasız olan Hepatit B hastaları sessiz sedasız olarak, zamanla karaciğer sirozu bulguları (karında şişlik, sarılık, kaşıntı vs.) ile doktora başvurabilmektedirler. HBs Ag ve  Anti HBe (+) olması HBe Ag ve HBV DNA’nın negatif olması, karaciğer enzimlerinin normal olması, sizin taşıyıcı olduğunuzu gösterir. Hepatit B virüsü sizde var ancak size çok ciddi bir sorun yapmadan sadece taşıcısınız. Şu anda belli aralıklarda takip edilmeniz sizin için yeterli olacaktır. Ancak HBe Ag (+), karaciğer enzim yüksekliği olan hastalarda HBV DNA (Hepatit B virüs gen düzeyine) düzeyine bakılması ve yüksekse tedavi edilmesi gerekir. Siroz gelişmiş olan hastalarda karaciğer nakli yapılabilmektedir. Bulaştırıcılık, inaktif taşıyıcılıkta düşük olsa da yine bulaştırma riskiniz olabilir.

Geçmiş olsun.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Hepatit B taşıyıcısınız. Bulaştırıcılığınız mevcut. Eğer HBe Ag pozitif ise bulaştırıcılık riskiniz yüksek demektir.

Kardeşleriniz, anne, babanız  ve evde kalan başkaları varsa Hbs Ag, Anti HBs, Anti HBc IgM, AntiHbc IgG baktırması ve sonrasında ailenin diğer fertlerinin aşı yönünden değerlendirilmesi uygun olur.

Geçmiş olsun...

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri