Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Hepatit B aşılması 0,1 ve 6. Aylarda yapılması gerekir. Aşılmadan sonra koruyuculuk olup olmadığına bakılması (Anti Hbs) gerekir. Normalde Anti hbs oluşmuşsa uzun süre koruyuculuğu vardır. İlk 5 yılda %80-90 ve 10 yılda %60-80 koruyuculuğu vardır. Antikor titresi düşmüş olsa da yinede koruyuculuğu vardır ve kronik hepatit oluşmasını engeller.
Geçmiş olsun.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Koruyuculuk süresi kişinin immun (bağışıklık) sistemine göre değişmektedir. Koruyuculuk süresi 15 yılın üzerindedir. Ancak daha önce anti hbs baktırmamışsanız, eşiniz taşıyıcı olduğu için hbs ag, anti hbs baktırabilirsiniz. Antikor titresi (antihbs) 10 un üzeri ise koruyuculuk var demektir.
Rekombinant HBsAg aşılarının koruyuculuğu %95 (%80-%100) civarındadır, koruyuculuk süresi 15 yılın üzerindedir ve booster doz gerekmez. Aşı şeması 3 dozdur ve koruyucu antikor seviyesi 10 IU/L’nin üzeri olarak kabul edilmektedir. Başlangıçtaki anti-HBs titresi düşse bile virüsle karşılaşıldığında hızlı bir amnestik yanıt gelişmektedir
Aşı Cevapsızlığı ve Özel Durumlar
İkinci kuşak hepatit B aşılarının yüksek immunizasyon başarısına rağmen bazı durumlarda immunizasyon başarısız olabilir. Bu durumlar, 40 yaşın üzerinde olmak, erkek olmak, sigara, obesite ve immün eksiklik durumlarıdır.
40 yaşından sonra primer aşılamayı takiben antikor seviyesi %90’ın altına, 60’lı yaşlarda ise %65–75’e kadar düşer.