Dilimde Uyuşma ve Beyazlık Var, Sebebi Ne Olabilir?

Dil ucunda uyuşma ve alt tarafında beyazlık var uca doğru. Neden olabilir?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Ağız Yanması Sendromu

Dilinizde veya dudaklarınızda ya da ağzınızın tamamını içeren geniş bölgelerde,bariz bir nedeni olmaksızın, yanma acısının meydana geldiği,karmaşık can sıkıcı bir rahatsızlıktır.

Sebepleri;

Ağız yanması sendromunun olası nedenleri çok sayıda ve karmaşıktır. Aşağıdaki olası nedenlerden her biri, ağız yanmasından şikayet eden tüm insanların sadece küçük bir kısmı için geçerlidir. Bu kişilerin üçte birinden daha fazlasında birden çok neden söz konusudur. Nedenlerin tümünün saptanması, doktorunuzun, size özel bir tedavi planı geliştirebilmesi için önem taşır. Olası nedenleri arasında şunlar vardır:

Ağız Kuruluğu (Zerostomiya)

Bu rahatsızlık, trisiklik antidepresanlar, merkezi sinir sistemi depresanları, lityum, diüretikler ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların kullanımı ile bağlantılı olabilir. Ayrıca, yaşlanma ile veya ağız ve göz kuruluğuna yol açan bir öz bağışıklık hastalığı olan Sjogren sendromu ile de meydana gelebilir.

Diğer Oral Rahatsızlıklar

Ağız mantarı enfeksiyonu (aft), diyabet, takma diş ve bazı ilaçların kullanımıyla da meydana gelebilen ağız yanmasının yaygın nedenidir. Ağız kuruluğuna ve dilde acımaya, yara oluşumuna neden olan bir rahatsızlık olan coğrafi dil hastalığın da ağız yanması sendromu ile bağlantılı olabilir.

Psikolojik Etkenler

Duygusal bozukluklar, özellikle de depresyon, aynı zamanda kaygı ve korku da, çoğu zaman ağız yanması sendromu ile bağlantılıdır. Bu gibi sorunlar ağız yanmasına neden olabildiği kadar, ondan kaynaklanıyor da olabilir.

Beslenme Eksiklikleri

Demir, çinko, folat (B-9 vitamini), tiyamin (B-1 vitamini), riboflavin (B-2 vitamini), piridoksin (B-6 vitamini) ve kobalamin (B-12 vitamini) gibi besinlerin eksikliği ağız dokularınızı etkileyebilir ve ağız yanmasına neden olabilir. Bu eksiklikler, vitamin eksikliği anemisine de yol açabilir.

Tahriş Edici Takma Dişler

Takma dişler, ağzınızdaki bazı dokular ve kaslar üzerine stres binmesine yol açabilir. Takma dişlerde kullanılan malzemeler de ağzınızın içindeki dokuları tahriş edebilir.

Sinir Bozukluğu veya Hasarı (Nöropati)

Dildeki tadı ve ağrıyı kontrol eden sinirlerde meydana gelen hasarlar da ağızda yanmaya yol açabilir.

Alerjiler

Ağız yanmasının nedeni, gıdalara, gıda tatlandırıcılarına, diğer gıda katkı maddelerine, aromalarına ve başka maddelere de bağlı olabilir.

Mide Asidi Reflüsü (Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı)

Üst karın bağırsak yolunuzdan ağzınıza giren, tadı ekşi veya acı olan sıvı, tahrişe veya acıya neden olabilir.

Belirli İlaçlar

Yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılan anjiyotensin-dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, ağız yanmasını da içeren yan etkilere neden olabilir.

Ağız Alışkanlıkları

Bunlara, ağzınızda tahrişe yol açabilecek dil çekme oynatma ve diş sıkma (brüksizm) gibi, çoğu zaman bilinçsizce yapılan hareketler dahildir.

Diyabet ve Yeterince Etkin Olmayan Tiroid gibi

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri