Uzm.Dr. Faruk Akçay
Tarif ettiğiniz durum Vitiligo’ya mı uyuyor, görülerek tanı konabilir. Kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak cildiniz incelmiş olabilir. Öncelikli olarak tarif ettiğiniz durum hangisine uyuyor tespit edilmeli. Bunun için Cildiye bölümüne başvurabilirsiniz.
Vitiligo
Deriye rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin yıkımı ile seyreden ve deride pigmentasyon kaybı ile (beyazlaşmalar) sonuçlanan bir hastalıktır. Dünyada yaygın rastlanan, her iki cinsi de eşit tutan ve her yaşta görülebilen bu hastalığın henüz sebebi bilinmemektedir.
Bazen vitiligoya alopesi, psoriasis gibi diğer kronik dermatolojik hastalıklar, pernisiyöz anemi, diyabet, tiroid bozuklukları vb. durumlar da eşlik edebilmektedir. Bu açıdan her hasta taranmalı ve bu hastalıklar aranmalıdır. Hastalarda anksiyete ve depresyona da sık rastlanmaktadır.
Hastalığı Ne Gibi Faktörler Artırabilir?
Özellikle sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar, güneş ışığı artışa neden olabilir. Mutlaka bir psikiyatrisle de görüşülmelidir.
Güneş ışığı vitiligo lezyonlarını artırabileceği gibi, beyaz alanların direkt yanmasına veya çevre dokunun koyulaşarak lezyonların daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu losyon/krem kullanılmalıdır.
Hastalık Tedavi Edilebilir Mi?
Tedaviye verilecek cevap kişiden kişiye değişir. Bu yüzden farklı tedaviler en az 3-6 ay olmak üzere uygulanmalıdır.
Ne Gibi Tedavi Seçenekleri Var?
Lokal Tedaviler:
Özellikle lokal steroidler, topikal kalsipotriol vb. çeşitli tedaviler mevcuttur.
Sistemik Tedaviler:
PUVA-SUP, Vitamin tedavileri, steroid, vb.
Kozmetik Kapatıcılar
Depigmentasyon:
Çok yaygın vitiligolarda kalan sağlam deriler beyazlatılabilir.
Cerrahi Tedavi seçenekleri
Geçmiş olsun...