Cildim Çok Hassas ve Tahriş Oluyor, Bunun Sebebi Nedir?

Benim yüzümde pul pul soyulma oluyor. Gözaltlarımda kızarıklıklar oluşuyor. Banyo sonrasında soyulma daha fazla oluyor. Cildimde kepeksi bir doku oluşuyor ve ben bunu parmak dokunuşlarıyla cildimden atabiliyorum ama cildim çok tahriş oluyor. Bunun nedeni nedir ne yapmam lazım?

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Bu durum egzama veya atopik dermatit olabilir.
 
Ekzama daha çok dişardan kaynaklanan temas ile meydana gelen bir aşırı duyarlılık hali olup farklı klinik tiplerini (akut/subakut/kronik) görmek mümkündür. Temas edilen maddeye göre farklı isimler alabilir. Çimento egzaması, Ev kadını ekzaması, Nikel alerjisi gibi.

Sebebi Nedir?

Dişardan temas edilen kimyasal maddeler, su, deterjan, sabun gibi maddeler duyarlı kişinin cilt yapısına göre değişen oranlarda çeşitli reaksiyonlara neden olabilir. Yine cilt kuruluğu ya da varisler gibi durumlarda da kendilerine özgü Ekzama türü görülebilir. 
 
Tedavisi Nasıldır?

En önemlisi temas edilen maddeden uzaklaşmak ya da kronik temas söz konusu ise ondan ya da ortamdan uzak durmak gereklidir. Şikâyetlerin olduğu dönemlerde tedavi hastanın kliniğine göre değişmekte olup mutlaka bir hekim ya da dermatolog görmelidir. Tedavi ile geçen lezyonlarin temas olduğu sürece tekrarlayacağı akılda tutulmalıdır. Bu tedavinin başarısızlığı değil hastalığın kendi tabiatıdır.
 
Korunma Gerçekten Önemli mi?
 
Hastalığın nüks etmemesi açisindan temas mutlak olarak kesilmelidir. Bu primer tedavi seçeneğidir.
 
Patch (Yama) Testi Yaptırmalı mıyım?

Duyarlı olduğunuz maddeyi tam olarak tespit edemiyorsanız bu durumda Patch(Yama) testi size yardımcı olabilecektir. Doktorunuz gerek görürse bu testi mutlaka yaptırın.
 
Atopik Dermatit Nedir?

Günümüzde endüstri geliştikçe temas edilen madde miktar ve çeşitleri de artmakta ve bu hastalıkta da oran gittikçe yükselmektedir. Bu hastalık da aşırı duyarlılık hali olup serumda IgE düzeyi yükselmiştir. Kuru cilt, kaşıntı gibi deri bulgularının yani sıra astım, konjunktivit, rinit gibi sistemik alerjik hastalıklar da ilaveten gözlenebilmektedir.
 
Bu durumla ilgili olarak bir dermatoloji uzmanından yardım alabilirsiniz.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri