Uzm.Dr. Faruk Akçay
Penisilin grubu ilaçlar, A grubu Beta Hemolitik Streptekoklar için (Streptokokkus Pyogenes) birinci tercihtir. Tonsillit (Bademcik İltihabı), farenjitte bakteriyel etkenlerden en sık görüleni A grubu Beta Hemolitik Streptekok’tur. Ancak bakteriyel boğaz enfeksiyonunda etken her zaman A grubu Beta Hemolitik Streptekok olmayabilir (Hemofilus İnfluenza, Pnömokok, Aneorobik Bakteriler, Staflakokkus Aereus olabilir). Boğaz enfeksiyonunda etkenler bakteriyel etkenlerden çok viral enfeksiyonlardır.
Bu nedenle; boğaz kültürü, kan sayımı, ASO, CRP, Sedimantasyon, ALT, AST, EBV VCA IgM, EBV VCA IgG, CMV IgM, CMV IgG, Tam İdrar Tetkiki yapılması ve muayenenizin tekrar yapılması (boğazlarla beraber, kulak muayenesi ve akciğer, karaciğer, dalak muayenesi) uygun olur. Vücudunuzun sıvı ihtiyacı için serum verilmesi de uygun olabilir.
Bu durumda bakteriyel enfeksiyonunuz ilerleyip komplikasyona neden olmuş olabilir; Kulak Enfeksiyonu - Otit, Sinüzit, Pnömoni, Zatüre ve diğer komplikasyonlar ya da viral bir enfeksiyon geçiriyorsunuz (bakteriyel enfeksiyonla beraber ya da tek başına).
Farenjitler oldukça sık görülmektedir. Akut farenjit viral veya bakteriyel nedenlerle oluşabilir. Viral nedenler içinde Rinovirüsler, Adenovirüsler, Koronavirüsler, İnfluenza Virüsü, Parainfluenza Virüs sayılabilir.
Daha nadir olarak da; Herpes Simpleks, Koksaki A Virüsü, Epstein Barr Virüsü (EBV) ve Sitomegalo Virüs, farenjit etkeni olabilir. Akut farenjitlerin %75'inden bu virüsler, %25'inden ise, hemen hemen tamamında, A grubu Beta Hemolitik Streptokoklar yani Streptococcus Pyogenes sorumludur. Akut farenjit etkeni bakterilerin çok az bir kısmı grup C ve G Streptokoklar, Neisseria Gonorrhoeae ve Corynebacterium Diphtheriae’dir ve diğer bakteriler.
Tedaviniz erken çıkan sonuçlara göre tekrar gözden geçirilmelidir. Tetkikler bakteriyel enfeksiyon lehine ise antibiyotiğiniz değiştirilmeli ve beraberinde serum almanız da uygun olacaktır.
Geçmiş olsun.