Beyin Tümörlerinin Ameliyat Edilmemesi Kötüye mi İşaret?

Merhaba, yeğenim 13 yaşında (kız) ve baş dönmesi, çift görme şikayetiyle doktora gitti. Beyinciğinde tümör olduğu anlaşıldı. Doktorlar, beyincik ve omurilik arasında çok büyük bir tümör olduğunu, beyin sapını tamamen sardığını söylediler. Kesinlikle bir parça alıp biyopsi yapılamazmış. Hemen radyoterapiye başlandı 4 hafta süreyle devam edilecek. Doktorlar yaşama şansının %5 olduğunu ve 2 sene yaşayabileceğini söylüyorlar. Acaba biyopsi yapılmadan böyle bir sonuca varılabilir mi? Beyin tümörlerinin ameliyat edilememesi kötüye işaret mi? Hayatta kalma şansı gerçekten düşük mü? Küçük yaşta beyincikte oluşan tümörlerin hepsi kötü huylumu oluyor? Kötü huylu tümörün tepkisi nasıl oluyor?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Beyin tümörlerinin malign olup olmaması kadar hatta ondan bazen daha çok önemli olan beyinde yerleşim yeridir. Selim (iyi huylu) olsa da hayati bir bölgedeki beyin tümörünün riski yüksek olabilir.

Arka fossa (beyincik, cerebellum bölgesini kapsayan) tümörlerinden en çok görüleni medulloblastom denilen beyincik bölge tümörüdür. Arka çukur (posterior fossa) beyin tümörlerinin % 40’ı, beyin tümörlerinin % 20’sini kapsar. Hayati bir bölgede olan beyin tümörüne müdahale (cerrahi) zor olacaktır. Tedavide radyoterapi, kemoterapi, cerrahi tedavi açısından değerlendirilir. Kemoterapi (antitümör ilaç tedavisi) bazı hastalarda radyoterapi öncesi uygulanabiliyor. Ancak sizin hastanızda zaman kaybı riskini almamak ve tümörün yayılımını hemen önlemek için kemoterapi yapılmadan radyoterapi yapılmış. Cerrahi müdahale tümör çok riskli bölgede olduğu için müdahalesi zor olabilir. Cerrahi müdahale edilip edilemeyeceği radyoterapi sonrası Beyin Cerrahi uzmanlarınca tekrar değerlendirilecektir.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri