Uzm.Dr. Faruk Akçay
Kronik Rekürren Tonsillit
Kronik tonsillit tekrarlayan akut veya subklinik enfeksiyonlardan sonra tonsillerin kronik enflamasyon göstermesidir. Akut tonsillit sırasında lenfoid folliküller içinde oluşan ufak bir apse odağı, eğer uygun antibiyotik tedavisi yeterli süre ve dozda verilmemişse, fibröz doku kapsülü içinde devam edebilir ve günler ya da haftalar sonra diğer bir tonsillit atağına neden olabilir.
Yine kriptler içindeki enflamatuar döküntülerde subklinik enfeksiyona yol açarak akut tonsillit atakları meydana getirir.
Kronik tonsillite neden olan patojenik organizmalar akut enfeksiyonlardaki gibi sıklıkla gram (+) bakterilerdir. Bu bakteriler içinde AGBHS(A grubu B hemolitik streptekok), kronik tonsillitlerde en çok görülen patojen organizma olarak tanımlanmıştır. İkinci sırayı ise stafilokoklar almaktadır. Yine penisiline dirençli alfa hemolitik streptokoklar, stafilokoklardan sonra en sık görülen organizmadır. Ayrıca çeşitli anaeroblar ve diğer bakteri ve viral patojenler de tonsillerden izole edilmiştir.
Kronik tonsillitler 6-15 yaş arasında sık olmakla beraber, her yaşta görülebilir. Hastalar çoğunlukla tekrarlayan boğaz ağrılarından yakınırlar. Ateş atakları, eklem ağrılan ve kırıklık gibi sistemik yakınmalar, disfaji, ağız kokusu, ağızda kötü tat hissi, çene altında şişlik yakınmaları olabilir.
Sizin fizik muayene sonrası tonsiller büyük ise atak sayısı ile beraber tonsillektomi (bademciklerin operasyonla alınması) için endikasyon oluşturuyor.
Geçmiş olsun.