Unutkanlık

Unutkanlık

7'den 70'e hepimizin gündelik sorunudur. Yoğun stres, zihinsel yorgunluk gibi faktörler unutkanlığa neden olabilir. İsimleri, telefon numaralarını, eşyalarımızın yerini, söz verdiğimiz halde arkadaşımızı aramayı, alış verişe çıkarken alacaklarımızı unuttuğumuzda "bugünlerde çok unutkan oldum" deriz. Bu durum bazen sorulan soruları tekrarlama, yolları, mekanları karıştırma, işte verimliliğin düşmesi, çevreye ve hobilere ilgide azalma ile de kendini gösterebilir. Oysa günlük yaşamı çok etkilemediğini düşündüğümüz unutkanlıklar, ileri yaşlarda görüldüğünde halk arasında "bunama" olarak bilinen "demans" adlı hastalığın habercisi olabilir.

Demans

Doktorlar demansın bir hastalık değil, bir sendrom olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle Demans birçok semptomun birlikte görüldüğü bir durumdur. Demanslı hastalarda tüm belirtiler düşünme sürecinin bozulmakta olduğunu işaret etmektedir. Bellek kaybı, edinilmiş becerileri yapmakta güçlük ve davranış değişiklikleri hastalığın başlıca göstergeleridir.

Demans esas olarak yaşlı kişilerde görülür. 80 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık %20'si demanslıdır ve yaslı nüfus arttığından, demans giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir.
 

Unutkanlık ile ilgili sağlık konuları

Harflere Göre Konular

[Hata Bildir]