22 yaşındayım, üst çenemdeki ön kesici dişlerimden biri çürük ve üstelik süt dişi. Arkasında yeni diş geldi fakat süt dişi çekilmediği için yamuk bir şekilde çıktı. Tel tedavisi dışında bir tedavi yapılabilir mi?
Diş Çürügü Nedir?
Bakteri plağının yiyecek birikintilerinden oluşturduğu asidin diş sert dokularında yıkıma yol açmasıdır. Ağız bakımı ve 6 aylık düzenli kontrollerle diş çürügü önlenebilir ya da erken aşamada saptanıp küçük bir dolguyla sorun çözülebilir. Ayrıca ögün aralarında şekerli gıdalar yemek çürük oluşumunu hızlandırır.
Dolgu Nedir?
Dişteki çürük dokunun temizlenip oluşan boşluğun uygun görülen bir dolgu malzemesiyle doldurulmasıdır. Bu genellikle ışınla sertleşen bir dolgu malzemesi ya da amalgamdır. Dolgu yapılmazsa çürük derinleşir, dişin içinde pulpa (dişözü) adı verilen ve dişe ait damar ve sinirleri içeren yumuşak dokuya ulaşir. Bu, şiddetli ağrı ve iltihap sürecinin başlaması demektir.
Porselen, Kron ve Köprüler Neden Yapılmalıdır?
Dişte dolgu ile onarılamayacak kadar doku kaybı varsa, diş yapısında zayıflama, renk ve biçim bozuklukları ortaya çiktiysa, diş eksiklikleri söz konusuysa doğal dişler anatomik yapılarına uygun olarak biçimlendirildikten sonra üstlerine, ölçüye göre hazırlanmış sabit kron ve köprüler uygulanır.
Bunlar metal ya da zirkon destekli ya da tam seramik malzemeden yapılabilir. Diş eksikliği komşu dişlerden destek alınarak sabit köprü protezi ya da implant ile doldurulmazsa ağzın kapanış dengesi bozulur, dişler boşluğa doğru devrilir, çigneme fonksiyonu bozulur. Bu durum hem çene ekleminin zorlanmasına, kalıcı hasara uğramasına, hem de kişinin sindirim sorunları yaşamasına neden olur.
Ayrıntılı bilgi için www.saglikevreni.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.