İdrar kesesi İltihabı.
Sistit Neden Oluşur?
Bakteriler üreme organları ve anus bölgesinde yaşamaktadırlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşırlar. Mesaneye ulaşan bakteriler işeme ile dışarı atılırlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açarlar.
Bulaşma cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menapozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir.
Kadınlarda uretra erkeklerinkinden çok daha kısa olduğu için dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Bu nedenle kadınlarda sistitlerin görülme oranı çok daha fazladır. Kadınların en az % 20'si yaşamları boyunca en az bir kez sistite yakalanırlar. Nadir de olsa sistiti oluşturan bakteriler böbrek ve idrar yolları aracılığı ile yukarıdan aşağıya veya yakın dokulardaki enfeksiyon odaklarından lenf yoluyla da mesaneye ulaşabilirler.
Sistitin en sık rastlanılan sebebi Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adlı mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın barsaklarda normal olarak bulunabilir ve cinsel ilişki ile mesaneye ulaşabilir.
Belirtileri Nelerdir:
Sistit Tedavisi Nedir?
Sistit tedavisi ilaçlarla sağlanmaktadır.Sistit hasta muayenesinde ve laboratuar verileri ile kanıtlandıktan sonra tedavi edilmektedir..Çeşitli antibiyotikler ve idrar yollarını yıkayan çeşitli ajanlar(antiseptikler) kullanılmaktadır.Kullanıcılar ilaçlar dozlar ve süreleri bir ürolog tarafından düzenlenmelidir.
Kaynakça:http://www.realage.com.tr/