Zayıflama Cihazları İşe Yarıyor mu?

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Plastik Cerrahi Uzmanı Prof Dr. Mesut Özcan son dönemde estetik sektöründe adını sıkça duyduğumuz zayıflama cihazları hakkında bilgi verdi.

Aynaya bakıp da 'estetik görünümümden memnunum' diyecek kişi sayısı oldukça azdır. Kadınlar özellikle karın ve basendeki yağ stoklanmaları ile kalçaların genişliğinden şikâyetçi iken; erkeklerde bel ve göğüs bölgesindeki aşırı yağlanmadan dert yanmaktadır. Bireyler genellikle şikâyetçi olduğu bu durumdan kendini zahmetsizce kurtaracağı, aynaya baktığında kendi ile barışacağı görüntüye nasıl ulaşacağının arayışına girerler. Günümüzde; gelişen teknolojinin tıpta yerini alması ile estetik beklenti anlayışının değişimi ortaya çıktı ve nihayetinde zayıflama cihazları hızla yükselen bir ivme ile estetik sektöründe yerini aldı.

"Peki zayıflama cihazları gerçekten inceltiyor mu?"

Sağlık, özellikle estetik sektöründe ameliyatsız zayıflama yöntemleri adı altında bir takım uygulamalarla ilgili sürekli haber ve reklam bombardımanı içindeyiz. Peki bu cihazlar gerçekten zayıflatıyor mu?

Türkiye'nin ve Bursa'nın önde gelen Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Prof Dr. Mesut Özcan " Ben zayıflama cihazlarının tek başına etkisi olduğuna inanmıyorum. Beslenme uzmanı destekli doğru gıda alımı ve kişiye uygun doğru spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile sonuçlar oldukça tatminkâr olabilir. Burada önemli olan zayıflamak isteyen bireyin artık eski yaşam alışkanlıklarına veda edip edemeyeceğine karar vermesidir. Sağlıklı beslenme ve spor destekli bir cihaz tedavisi ile belli oranda yüz güldürücü sonuçlar elde edebilir. Önemli olan sonrasında da yine bu sağlıklı yaşam felsefesine devam edebilmektir. Tabi bu uygulama her zayıflama hastası için uygun yöntem değildir. Hastanın öncelikle uygulama yapılacak bölgelerdeki yağlanma oranına bakılır, bu da vücut analizi ile mümkündür. Bu analize göre çok büyük yağ fazlalıkları olan kişilerde zayıflama cihazları işe yaramaz; böyle bir durumda da cerrahi yöntemler uygun mu ona bakılmalıdır.  " dedi.

"Ameliyatsız Liposuction (?) Denilen Şey…"Prof. Dr. Mesut Özcan; "ameliyatsız liposuction mucizesi" adı ile lansmanı yapılan uygulamaların aslında ultrasonik ses dalgalarıyla çalışan zayıflama cihazlarından ibaret olduğunu aktardı. Kamuoyunda yanlış algı oluşturan bu reklamlardan oldukça rahatsız olduğunu söyleyen Özcan; "Liposuction kelimesi yağ (yağ dokusu) emme anlamına gelir. Tıpta deri üzerine açılan küçük bir kesi ile ince metal kanüller kullanılarak uygulama yapılan bölgedeki yağın (yağ dokusunun) vakumla alındığı bir ameliyattır. Liposuction'un ameliyatsızı olmaz.  Bu terminolojik olarak da böyledir. Bu nedenle 'ameliyatsız liposuction'  tabiri bir kandırmacadır. Liposuction olmayan bir yöntemin sanki liposuction imiş gibi hatta bir de 'ameliyatsız' kelimesi eklenerek liposuction'dan da üstün bir yöntemmiş gibi sunulması aynı zamanda tıp etiğine de aykırıdır. Cerrahi bir operasyon söz konusu olmadığı sürece bu tip zayıflama cihazlarıyla vaat edilen ütopik sonuçları alabilmek mümkün değildir." diye ekledi. 

Plastik Cerrahi Uzmanı Prof Dr. Mesut Özcan

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler