Yumurta Kolesterol Yapmıyormuş!

Bilim adamları, kolesterolü yükselttiği öne sürülen yumurtayı bir kez daha akladı. Yeni araştırma, yumurta tüketiminin azaltılmasının kolesterolü pek düşürmediğini ortaya koydu.

Surrey Üniversitesi’nden bir ekip, araştırmalarının, çoğu insanın, sağlığına zarar verme korkusu taşımadan istediği kadar yumurta yiyebileceğini gösterdiğini söyledi. 

Yumurtayla ilgili yapılan diğer araştırmaları inceleyen bilim adamları, haftada üçten fazla yumurtanın sağlık için zararlı olduğu düşüncesinin hala yaygın olduğunu belirttiler. Bilim adamları, ancak bunun modası geçmiş verilere dayanan bir yanlış anlama olduğunu bildirdiler.

İngiliz Beslenme Vakfı’nın yayın organında yayımlanan araştırmada, doymuş yağ tüketiminin sağlık sorununa yol açması ihtimalinin daha fazla olduğu kaydedildi.

Prof. Bruce Griffin, yumurtanın sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını oluşturduğunu belirterek “Yumurta tüketimini kolesterol ve kalp hastalıklarıyla bağlantılandıran kökleşmiş yanlış düşüncenin düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

Griffin halka, beslenmede yumurta sayısını azaltmasına gerek olmadığı, tam tersine “doğanın bu en besleyici gıdalarından birini rahatlıkla beslenmesine dahil edebileceği” tavsiyesinde bulundu.

İngiltere Kalp Vakfı haftada üç yumurtadan fazla yememe tavsiyesini, yeni kanıtların ortaya çıkması üzerine 2007 yılında kaldırmıştı.

Yüksek kolesterol, kalp hastalığında önemli bir faktör. Ancak kolesterolün yalnızca üçte biri yediğimiz besinlerden kaynaklanıyor. Diğer faktörler ise sigara kullanmak, aşırı kilolu olmak ve egzersiz yapmamak.

İngiliz Kalp Vakfı’ndan diyetisyen Victoria Taylor da, “Kolesterolünüzü azaltmak istiyorsanız yağlı et, tam yağlı sütlü ürünler, kek, pasta gibi, doymuş yağların bulunduğu yiyecekleri azaltmalısınız” dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler