Yeni yıl kutlamaları evde de planlansa dışarıda da organize edilse, genellikle büyük yemek masalarının kurulduğu etkinliklerle geçirilir. Bu özel gecede yaşanan aşırı yemek tüketimi ise sağlık için ciddi anlamda tehlike oluşturur. Öyle ki birçok kişi yeni yılda sağlık dilerken gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya gelir. Yılbaşında birçok kişi, eşi dostu ile bir araya geldiğinde fark etmeden yemek olayının dozunu kaçırabiliyor. Ancak, yılbaşında yanlış beslenmek bazı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor. Çünkü yılbaşı gecelerinde yenen yemekler günlük standart yemeklerden daha uzun sürüyor. Bu sebeple hazırlanan yemeklerin miktar ayarları sağlık açısından büyük önem taşıyor. Yılbaşı gecesi beslenme düzeninin ise ayakta geçirilecek saate göre ayarlanması, yenen yemeklerin bu saatlere yayılması gerekiyor. Aksi takdirde yaşanacak aşırı beslenmeler gece sonunda sindirim problemlerine ve uyku sorunlarına neden olabilir. AŞIRI YAĞLI MEZELERDEN KAÇININ Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı mezelerdir. Yeni yıl menüsüne meze çeşitleri eklenecekse; aşırı yağ içeren ve mideyi zorlayacak mezelerden kaçınılmalı, hazırlanacak mezeler genellikle yoğurtlu, az yağlı, mümkünse de zeytinyağlı olmalıdır. Meze alternatifi olarak, patates salatası ve kısır gibi yağ oranı düşük salatalar da tercih edilebilir. Ayrıca yılbaşı menüsüne alınmaması gereken mezelerden bir diğeri de mayonez gibi ağır içeriklerle hazırlanan şakşukadır. Onun yerine hem tok tutma özelliği, hem de vitamin değeri nedeniyle salata tüketilebilir. FAZLA ET YEMEK SİNDİRİMİ ZORLAYABİLİR Yılbaşı gecesi ana yemekte et tüketimine dikkat edilmeli ve 100 ile 150 gram sınırını aşmamaya özen gösterilmelidir.