Yediklerinizle Reflünüzü Tetiklemeyin!

Dr. Mehmet Öz, beslenme şeklinizle reflüyü nasıl tedavi edebileceğinizi anlatıyor...

Gastroözofageal Reflü veya mide yanması, mide asidinin gırtlakla mideyi bağlayan yemek borusuna sürekli olarak geri gitmesi durumudur. Midede aşırı asit üretimi, özofagusu (yemek borusu) kontrol eden kasların elastikiyetinin azalması ve fazla miktarda asitli yiyecek tüketilmesi gibi reflüye yol açan birçok neden vardır. Yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme şeklindeki değişiklikler ve ilaçlara bağlı olarak reflü tedavisi çoğunlukla değişkenlik gösterir.

Yaşam Tarzınızı Değiştirin!

Öğünlerinizin zamanını ve içeriğini ayarlamak reflüyü tedavi etmede yardımcı olabilir.  Örneğin, öğünlerinizi yatmadan en az 3-4 saat önce yemek ve uyku öncesi atıştırmalıklardan kaçınmak özofagusta oluşabilecek mide asidi miktarının azalmasına neden olabilir. 

Yatağınızın başını 15 santime kadar yükseltmek de, yer çekimi sayesinde mide asidinin özofagusa çıkmasına engel olarak reflü belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. 

Ayrıca, mide asidi ve reflü belirtilerini artıran belirli yiyecekler vardır. Bunların arasında; yağlı yiyecekler, çikolata, nane, kafein (kahve, çay ve gazlı içeceklerde bulunur) ve alkolü sayabiliriz. Baharatlı ve asitli yiyecekler de(domates, turunçgiller ve turunçgillerden yapılan meyve suları) yemek borusunun tahriş olmasına sebep olur. Ne zaman ve ne yediğinizi değiştirmenin yanı sıra, reflü tedavisinde işe yarayabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. 

Sigara içmek, özofagustaki kasların elastikiyetini azalttığından ve mide asidinin özofagusa yükselmesini kolaylaştırdığından reflü semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Sağlıklı bir kilo elde etmek de oldukça önemlidir çünkü karındaki yağların artması, karın içi basıncını artırır ve mide asidinin özofagusa geriye akışını artırır.

Reflüyü en çok tetikleyen yiyecekler

Yediklerimiz, reflüyü 3 şekilde tetikleyebilir. 

Midedeki asit miktarını artırabilir, 

Özofagustaki kasların elastikiyetini azaltarak asidin geri kaçmasını kolaylaştırabilir

Midenin boşaltma sürecini yavaşlatarak midede asit birikmesine yol açabilirler. 

Herkesin bünyesi farklıdır ve herkes yediği yiyeceklere birbirinden farklı tepkimeler gösterir. Hangi yiyeceklerin reflünüzü tetiklediğini belirlemenin en iyi yolu yediklerinizi yazdığınız bir günlük tutmak ve belirli yiyecekleri semptomlarınızla bağdaştırmaktır. 

Yaygın olarak reflüyle bağdaştırılan bazı yiyecekler:

Baharatlı yiyecekler (acılı sos ve biberler gibi)

Kızartmalar

Yağlı yiyecekler

Kafein (çay, kahve ve gazlı içeceklerde bulunur)

Domates ve domatesten yapılan yiyecekler

Turunçgiller ve turunçgillerden elde edilen meyve suları

Çikolata

Nane

Sarımsak ve soğan

Alkol (özellikle şarap)

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler