Günlerin kısalması, güneşin yüzünü daha az göstermesiyle sonbahar ve özellikle kış aylarında çevrenizdeki insanların ‘kış depresyonu’ etkisine girdiğine şahit olmuşsunuzdur. Hatta bu kişilerden biri de zaman zaman aynaya baktığınızda karşılaştığınız kişidir muhtemelen. Ama sanmayın ki depresyon vakalarına sadece soğuk havalarda rastlanıyor. Yaz mevsimi ile birlikte kendini gösteren depresyon belirtileri de yok değil! Doğrusu, insan psikolojisinin mevsimsellikten etkilenmesi kaçınılmaz. İşte yaz depresyonunun nedenleri ve başa çıkmanız için birkaç öneri...
Anne, ben geldim!
Daha önceden depresyon geçirdiyseniz, yaşamda belli bir rutini tutturmuş olmanın sizi bunalımdan ve sıkıntılardan bir nebze uzak tutacağını biliyorsunuzdur. Düzenli ve planlı, programlı olmanın depresyona yakalanma olasılığını düşürdüğü söylenir. İşte yaz depresyonunun belki de en temel özelliği, sizi mevcut rutininizden bir anda uzaklaştırması. Çocuklarınız yaz tatiline girdiği için artık 90 gün sizinle birliktedir. Yaz okuluna gidiyor olsalar bile, attığınız her adımı artık daha da fazla ‘onlara göre’ayarlamalısınızdır.
Merhaba selülit, nasılsın?
Sıcaklık göstergesi sürekli artıyor, mutfakta iş yaparken televizyon ve radyodan gelen ‘sıcak hava dalgası kavuracak’ cümlesi bile terlemenize yetiyor değil mi? Eee, artık şort, bikini, mayo, kısa etek giyme vakti geldi! Selülitleriniz ve fazla kilolarınızla daha da yakından ilgilenmek zorundasınız, çünkü etrafınızdaki kişiler de öyle yapıyor. Bu durum da ister istemez bir ‘yaz depresyonu tetikleyicisi’.
Evden dışarı adım atmak 100 TL!
Son zamanlarda popüler olan bir cümle; ‘evden adımını dışarı atıyorsun, cebinden 100 TL gidiyor’! Özellikle yaz aylarında, çocuğunuz olsun ya da olmasın klimanın ve vantilatörün varlığına rağmen evde zaman geçirmek biraz sıkıcı! Sürekli dışarı çıkıyor olmak; gezmek, alışveriş yapmak, dışarıda yemek-içmek anlamına geldiğinden yaz mevsimi kadar ‘para harcatan’ bir mevsim yok. İşte, yaz depresyonuna sebep olan durumlardan bir diğeri de bu; ‘finansal kaygıların artması’... Bu arada, sadece bir haftalık bir tatil için harcanan ekstra maliyetten de bahsetmedik.
Sıcak, çok sıcak! Daha da sıcak olur mu?
Kavurucu ve bunaltıcı sıcaklar asabiyete neden olur mu? Hem de nasıl! Gün içerisinde sıcaklarla boğuşmak zorunda olmak da tek başına bir depresyon tetikleyicisi. Moralinizin bozulduğu ve canınızın sıkıldığı anlarda adeta üzerinize üzerinize geliyor!
Peki yaz depresyonuyla başa çıkmak için neler yapabilirsiniz?
Planlı ve programlı olmak büyük yarar sağlıyor
Aslına bakarsanız bu plan ve program yapma, takvim oluşturma işi ilkbahar aylarında başlamalı. Ne zaman tatile çıkılacak? Neye, ne zaman, ne kadar harcanacak? Çocuklar şehirde neler yapacak?Hafta sonları nasıl değerlendirilecek? gibi pek çok sorunun cevabının önceden düşünülmesi çok daha iyidir. Fakat geç kalmış da sayılmazsınız. Bugünden sonrası için de kendiniz ve varsa çocuklarınız bir takvim oluşturabilir, günlerinizi rastgele değil de biraz daha planlı yaşayabilirsiniz. Yaz depresyonu, başıboşluktan hoşlanıyor. İçinde bulunduğunuz tarihten haberdar, önümüzdeki günler ne yapacağınıza dair sorulara hemen cevap verebiliyor olmanız yaz depresyonunu engellemenizi veya ondan uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
Eğlenceyi, gülmeyi unutmayın!
Öğle tatilinde ofisin iş yüklü ortamından kurtulup bir arkadaşınızla güzel bir restoranda açık havadan yemek yemek, birkaç konsere bilet almak veya internetin velinimetlerinden yararlanıp şehirde yeni yerler keşfetmek ( antikacı, restoran, yüzme havuzu, vs... ) oldukça eğlenceli olabilir. Üstelik tüm bunlar için bir servet ödemenize de gerek yok. Ama ‘evden dışarı adımını atmak 100 TL’ diye diretenlerdenseniz, kendinizi biraz da doğaya verebilir, sabah yürüyüşlerine, bisiklete adayabilirsiniz. Sizi neyin eğlendirdiğini biliyorsunuz!
Uykunuzu önemseyin!
Yaz depresyonunun en önemli tetikleyicilerinden sıcak havanın bir diğer getirisi de geceleri rahat uyuyamamak. Hal böyle olunca da sabahları yorgun ve halsiz kalkmanız, zaman içinde depresyona doğru bir yolculuğa çıkmanıza neden olabilir. Sizin için hazırladığımız geceleri sıcakla baş etme yöntemlerine de mutlaka bir göz atmalısınız!
İnsanlardan uzaklaşmayın!
Sanıldığının aksine yaz mevsimi de kış mevsimi gibi insanlardan izole yaşama isteği doğurur. Özellikle de kendi içinizde halledemediğiniz bazı sıkıntılarınız varsa (ailevi, maddi, aşk hayatıyla ilgili, vücudunuzla ilgili, arkadaşlarınızla ilgili, ... ) insanlardan uzak durmak isteyebilirsiniz ki bu da belli başına bir yaz depresyonu tetikleyicisi! Mümkün olduğu kadar insanlarla, ailenizle birlikte olmaya çalışırsanız, yaz depresyonu etkilerinden de o kadar uzaklaşmaya başlarsınız...