Yağmurdan Sonra Denize Girmeyin!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pek çok insanın hatalı davrandığı bir konuya dikkat çekti. Yağmur yağarken ya da yağmur yağdıktan sonra denize girenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok... Peki, özellikle aşırı yağışlardan ya da sellerden sonra neden denize girmemeliyiz?

Yağmurun ardından neden denize girilmemesi gerektiği konusunu sorduğumuz Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şu yanıtı verdi: "Gelişmiş ülkelerde bu tür uyarılar halka hep yapılır. Denize yağışlardan sonra 48 saat girilmemesinin nedeni; aşırı yağışlarda kanalizasyonların taşması, fabrika, çiftlik gibi alanlardaki gübre vb. kimyasalların yıkanarak yağmur sularıyla birlikte denize taşınmasıdır. Aşırı yağışlar sonucu yağmur sularıyla denize taşınan kimyasal maddeler ve diğer kirleticilerin deniz suyunda seyrelmesi için en azından iki gün beklenmesinde yarar vardır. Yağmur suları ve kanalizasyon sularının tahliye hatlarının ayrı olmadığı yerlerde aşırı yağışlar kanalizasyon kanallarına girip kanalizasyondaki pis suyun etrafa ve denize de taşınmasına neden oluyor. Bu nedenle şehirlerde, dere ağızına yakın yerlerde özellikle dikkat edilmelidir."

NORMAL ŞİDDETTE YAĞAN YAĞMUR İÇİN DE SAKINCA VAR MI?


Şehirleşme ve kimyasal madde kullanımının artmasıyla bu problemin büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, ayrıca küresel iklim değişikliği yüzünden de aşırı yağışlı günlerin sayısında önemli bir artış olduğunu vurguladı.

"GÖK GÜRÜLTÜLÜ BİR YAĞIŞ VARSA ASLA DENİZE GİRMEYİN"


"Normal bir şiddette olan yağışlarda problem yok" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gök gürültülü bir yağış varsa asla denize girmeyin. Denizde ve sahilde yıldırım çarpması ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle insanlara 'Kurban olma, bilgili ol!' demekten başka bir çaremiz yok."

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler