Vücut Fonksiyonlarını Artık Dövmeler Takip Edecek

Japon bilim adamlarının yeni buluşu sensörlü dövme, bütün tıbbi cihazları tarihin çöplüğüne gönderecek.

Hastaların hayati göstergelerini karmaşık kablolarla inceleme devri sona erecek. Japon bilim adamlarının bulduğu sensörlü dövme ile bütün hayati fonksiyonları ölçülebilecek. İnce sensör tabakası tıpkı geçici dövmelerde olduğu gibi polyester bir tabakanın üstünde olacak. Sensörler, polyesterin üstünden cilde yapıştırıldığında hareketle düşmeyecek şekilde, yani tıpkı derinin bir parçası ya da bir dövmeymiş gibi sabit kalabilecek.

Vücuda zarar vermeyen ve deride alerji yapmayan dövmeler, suda çözünebilir polivinil alkol ve altın tabakalardan yapıldı. Nano ölçekli kafeslerden yapılan sensör dövmeler, çeşitli sağlık problemlerini, hayati sorunları çok önceden algılayabiliyor. Elektrikli deri işleme yöntemi kullanılarak yapılan dövmelerin vücut sıcaklığı ve basıncını algılaması sebebiyle gelecek dönemlerde bir telefon uygulamayla birleştirilmesi planlanıyor.


Elektronik dövme şeklindeki sensörler hastaların kalp ritimlerinin ve vücut ısılarının ölçülmesinde kullanılabilecek. Böylece hastalar da baş uçlarında birçok kablo ve vücutlarında elektrotlar olmadan izlenebilecek. Uzmanlar, bu buluşun beyin dalgalarının, kas hareketlerinin izlenmesi ve ısı emilimi sayesinde bazı yaraların hızlı kapanmasının sağlanmasında da kullanılabileceğini belirtiyorlar.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler