Sigara günümüzdeki bağımlılıkların başında geliyor. Birçok kişi sigara içmek yerine Vozol gibi elektronik sigara türlerine başvuruyorlar. Sigarayı bırakmak isteyenlerin de sıklıkla başvurduğu bu yöntem sağlık açısından Vozol zararlı mı? Sorularını gündeme getiriyor. Peki, Elektronik sigaralar, vozol zararlı mı? Puff mı daha zararlı sigara mı? Detaylar haberimizde…
Elektronik sigara; batarya, buharlaştırıcı, likit tankı ve bazen bir coil gibi bileşenlerden oluşan bir cihazdır. Sigara içenler için alternatif bir üründür ve buharlaştırıcı kısmında ısıtılan likit, buharlaştırılır ve kullanıcının inhalasyonu ile buhar solunur. Bu buhar, kullanıcının nikotin almasını sağlar. Vatandaşların tükettiği bu elektronik sigaraların zararları merak konusu oldu. Peki, Vozol zararlı mı? Elektronik sigaralar, vozol zararlı mı? Puff mı daha zararlı sigara mı? İşte detaylar…
VOZOL ZARARLI MI?
Bu konuda Vozol'un açıklaması şu şekildedir: "Vozol'un içerisinde yer alan Nikotin bağımlılık yaptığı gibi, çok fazla aroma çekimi de vücutta zararlı olduğunu belirtmeliyiz. Ancak, tekrar tekrar belirtmemiz gerekir ki, burada ki amaç sigarayı bırakmak olmalı. Sigara alışkanlığı, el alışkanlığı gibi kötü alışkanlıklarımızı bırakma sürecinde kullanılabilecek Vozol puff ve diğer puff ve pod kit modelleri uzun süreli değil de, sadece sigarayı bırakana kadar olmalıdır. Sonrasında bu cihazları da bırakma amacı taşımalıyız."
Yeşilay'ın da konu hakkında açıklamaları bulunmakta ve elektronik sigaraların en az normal sigaralar kadar zararlı olduğu vurgulanmaktadır. Yeşilay'ın konu hakkında açıklamaları ise şu şekilde:
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Erol Sezer, sigara dumanının, tütün(sigara) ve katkı maddelerinin yanması sonucu 7000'den fazla maddeyi içerdiğini söylüyor. Sezer, elektronik sigara sıvısı buharının ise başta nikotin, propilen glikol, bitkisel gliserin, tat ve koku veren katkı maddeleri, tütüne(sigara) özgü nitrozaminler ve asetol olmak üzere pek çok tahriş edici ve kanser yapıcı özelliği bulunan madde içerdiğini dile getiriyor. Elektronik sigara sıvısında tat koku verici ve pekiştirici etkiyi güçlendirici maddelerin yaygın biçimde kullanıldığını vurgulayan Sezer, "En sık kullanılan maddeler diasetil (DA) ve asetilpropionil (AP). Diasetil, kakao, kahve, karamel, tereyağı, alkollü içecekler gibi gıda ürünlerinde de bulunuyor. Sindirim sistemi yoluyla alındığında zararsız kabul edilmesine karşın, solunarak akciğerden alındığında solunum fonksiyonlarını bozucu bir etkiye sahip. Bu maddenin, solunabilen toz ve parçacıklarının üretim aşamasında solunması durumunda tıkayıcı akciğer hastalığına yol açtığı görülüyor" diyor.