UV Işınlarını Küçümsemeyin!

Gözlerinizin de cildiniz kadar korunmaya ihtiyacı var…

Güneş ışınlarının parçası olan ultraviyole ışınlarına (UV) uzun süre maruz kalınması göz kapağı cildine, kornea ve göz merceğine zarar verebilir. Gözlerinizi bu zararlı ışınlardan korumanın en sağlıklı yolu UV blokajlı güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka ile birlikte UV blokajlı kontakt lens kullanmak.


Güneş ışınlarına maruz kalmanın cilt yanıkları ve cilt kanseri gibi birçok sorunun ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki, güneş ışınlarının parçası olan ultraviyole ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkileri konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? Araştırmalar UV ışınlarına uzun süre maruz kalmanın UV ile ilişkili rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini arttırdığını gösteriyor. UV ışınları, göz kapaklarına, korneaya ve göz merceğine zarar veriyor.

Profesör Jason J. Nichols Ultraviyole Işınlarının Önemine Dikkat Çekti

Johnson&Johnson Vision Care tarafından Türkiye'de ilk kez düzenlenen Eye Health Advisor Sempozyumu'nun konuklarından biri de Ohio Eyalet Üniversitesi Optometri Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Doktor Jason J. Nichols'tü. Dr. Nichols'ın katılımcılarla paylaştığı konulardan biri de UV ışınları ve kontakt lenslerdi. Sunumunda göz sağlığı açısından kontakt lenslerin ultraviyole ışınları ile etkisinin önemli olduğunu, bazı kontakt lenslerin güneşin UV ışınlarını bloke eden özelliklere sahip olduğunu belirten Dr. Nichols sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler güneş koruyucu şapkalara, gözlüklere ve yağlara ek olarak kontakt lens kullanımını da özellikle önermekteyiz. ACUVUE® markalı kontakt lenslerde UV blokaj etkisi lens metaryallerinin içerisinde yer almaktadır. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'e göre UV blokajı Sınıf 1 ve Sınıf 2 olarak sınıflandırılmıştır. Kontakt lenslerde bulunan UV blokajı bu iki sınıflamaya göre yapılmaktadır. UV blokaj etkisi, Sınıf 1 olan kontakt lenslerde %90 UVA - %99 UVB; Sınıf 2 olanlarda ise %70 UVA - %95 UVB bloke etme özelliğine sahip lenslerdir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler