Türkiye'de Her Yıl 100.000 Ölümün Nedeni Sigara!

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen ve akciğer kanseri konusunda Türkiye'de düzenlenen en geniş kapsamlı kongre olan Ulusal Akciğer Kanseri Kongrelerinin dördüncüsü, Antalya'da gerçekleştirildi

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, tütünün dünya genelinde erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu ve kadınlarda da bu oranın gittikçe arttığının altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir “Dünyada 2005 yılında tütünden toplam ölüm 5.4 milyon kişi ve bunun 1.5 milyonu kanser ölümüdür. Mevcut durum bu şekilde gittiğinde 2015’te 6.4 milyon tütün ölümü ve 2.1 milyon tütüne bağlı kanser ölümü beklenmektedir. 2030 yılında toplam tütün ölümü 8.3 milyon olacaktır. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki ölümlerin 2002-2030 arasında ikiye katlanacağı hesap edilmektedir” dedi. 
 
Türkiye’de ise her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Özdemir “Önümüzdeki 25 yılda toplam 5 milyon Türk vatandaşımızı bu yüzden kaybedeceğimizi ve sigara ile ilgili hastalıklar için yaklaşık 1.5 trilyon dolar harcayacağımızı tahmin etmekteyiz. Son verilere göre ülkemizde her yıl 30 bin kişi yeni akciğer kanseri tanısı almakta, bu hastaların sadece yüzde 15’i 5 yıl yaşamakta, her yıl 20 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde on beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 31,2’si (yaklaşık 16 milyon kişi) halen sigara içmektedir. Sigara içimi, erkeklerde yaklaşık yüzde 50, kadınlarda ise yaklaşık yüzde 15 oranındadır” diye konuştu
 
Prof. Özdemir şöyle devam etti: “Dumansız Hava Sahası uygulaması ile birlikte,  2009 yılında yapılan Küresel Tütün Araştırması sonuçları 2006 yılında yine TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçları ile kıyaslandığında; sigara kullanma oranları toplum genelinde  yüzde 2,1 azalmıştır. Bu oran erkeklerde  yüzde 2,7, kadınlarda  yüzde 1,4’tür. Bir başka deyişle, sigara içenlerin ortalama  yüzde 7’si sigarayı bırakmıştır.

Ayrıca, yüzde 21’i toplam içtikleri sigara miktarını,  çalışanların  yüzde 44’ü mesai saatleri içerisinde sigara içme sayısını azaltmıştır. Yasak olmamasına karşın  yüzde 19’u evde sigara içmemeye başlamış,  yüzde 21’lik bir kesim ise sadece balkonda içmeye devam etmiş,  yüzde 9’u ise evde sigara içme sıklığını azaltmıştır. 2010 ilk 8 ay  Tütün ve Alkol piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK) verilerine göre, geçen yılın ilk 8 ayında 3 milyar 641 milyon paket olan sigara tüketimi, bu yıl 3 milyar 50 milyon paketlere inmiştir. Kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması, sigara satışlarını bu yıl yüzde 16,2 oranında düşürmüştür.

Türk Akciğer Kanseri Derneği, Dumansız Hava Sahası projesini bütünüyle desteklemekte, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını beklemektedir. Türk Akciğer Kanseri Derneği sigara ile mücadelede halkımızın daha fazla aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi amacıyla yurdumuzun değişik bölgelerinde sosyal aktiviteler planlamaktadır.” dedi.
 
TAKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nil Molinas Mandel de akciğer kanseri tedavisinde doktorlar açısından ilaçlar konusunda çok heyecan verici bir süreç başladığına ve kullanılan ilaçların çeşitlendiğine işaret etti.

Mandel, bu ilaçların hangi hastaya ne dozda uygulanırsa daha verimli sonuç alınacağının anlaşılması ve doğru tedavi uygulanabilmesi için tıpta disiplinler arası diyaloğun çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler