İnsan beslenmesindeki en temel gıda maddesi olan süt özellikle çocukların beden ve zihin gelişimi için olmazsa olmazlardan!
Uzmanlar çocukların, ergenlik çağında olanların, gebe veya emzikli ile menopoz sonrası kadınların 3-4, yetişkinlerin ise 2 su bardağı süt tüketmelerini öneriyor. "Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi" araştırma verilerine göre; 6-10 yaş grubunda süt içmediklerini ifade edenlerin oranı yüzde 11 olarak bulundu. Çocukların ancak yüzde 30'u ise düzenli olarak süt içtiklerini ifade etti.
Bununla birlikte yapılan araştırmalar, Türk halkında süt tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra dördüncü sırayı aldığını gösteriyor.
Türkiye'de süt tüketiminin diğer ülkelere göre oldukça geride olduğu görülüyor. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre dünya'da süt tüketimi İtalya'da 63 lt, İngiltere'de 100 lt, Finlandiya'da 139 lt iken Türkiye'de kişi başına düşen süt tüketimi 24 litredir.
Türkiye'de sadece süt tüketiminde değil, üretiminde de sorunlar var!
Türkiye'de sadece tüketiminde değil üretiminde de sorunlar var. Dünyada yıllık toplam süt üretim miktarı 670 milyon tondur. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre verdiği bilgiye göre, Türkiye 12 milyon ton üretimle 15.sırada yer alıyor. Bir çok AB ülkesinde üretilen sütün %95'i ambalajlı süt üretiminde kullanılırken Türkiye'de bu oran %40 tır. Dünya da süt işleme modern tesislerde ve ekonomik bir şekilde yapılıyorken Türkiye ise bu konuda halen gelişmektedir.
Türkiye'de yıllık süt üretimi 12 milyon ton olarak gözüküyor ancak bunun 6 milyon tonunun kayıtdışı olduğu tahmin ediliyor. Sektörün önemli sorunlarından biri de süt fiyatlarının dönem dönem artıp azalması. Bunun hem süt üreticilerini hem de mamule dönüştüren firmaları zor durumda bıraktığını vurgulayan Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, pazarda haksız rekabetin önlenmesi, teşvik tedbirlerinin arttırılarak devam ettirilmesi ve milli politika geliştirilmesinin zaruri olduğunu kaydediyor.
Süt tüketiminin artması ve üretimdeki sorunların giderilmesi için neler yapılmalı?
İçme sütü tüketiminin arttırılması için okul sütü projelerine daha fazla önem verilmeli
Sütün besin değeri ve bileşenleri hakkında halka bilgilendirme çalışmaları yapılmalı
Süt tüketimi daha etkin reklam çalışmalarıyla özendirilmeli
Süt fiyatlarının daha uygun seviyelere düşmesi için yeni tarım politikaları geliştirilmeli
Süt üretim etkinliğinin artması için toplu hayvancılığa geçilmeli
Kaliteli içme sütü üretimi için modern alt yapıların kurulması sağlanmalı