Tüp Bebekte Son Yenilikler

Birçok anne babanın umut kaynağı haline gelen tüp bebek tedavisinde de gün geçtikçe teknolojideki gelişmelere paralel olarak olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır.

Bu yenilikler hastanın yaşı, embriyo durumu ve daha birçok görülen olumsuz durum için araştırılıp ortaya çıkmıştır. Eğer kadının yaşı 37 den büyük ise, FSH hormon değeri yüksek ise ve daha önce tüp bebek tedavisine başlamış ve olumsuz sonuç almış ise bu durumda hastaya assisted hatching işlemi uygulanır. Bu işlem embriyo transferi günü embriyoları hastaya vermeden önce hastanın yaşına ve öyküsüne bakarak bu işlemi uygulayıp uygulamayacağına karar veriri. Bu işlem embriyoların rahim içi duvarına tutunma şansını artırarak gebelik oranını arttırmayı hedefler.

Embriyo transferi

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riski ortaya çıkabilir. Bunu ortadan kaldırmak amacıyla ve gebelik oranını daha yüksek tutmak amacıyla araştırılan bir diğer yenilik ise embriyo transferidir. Bu transferler yumurta toplamadan 5-6 gün sonra yapılır. Daha az sayıda embriyo transferi ile çoğul gebelik riski de arttırılmadan bu işlem yapılır. Çoğul gebelik, tüp bebek tedavisinin en büyük riski olarak görülür.


Mikroenjeksiyon Yöntemi

Tüp bebek başarısızlığında sorun her zaman kadında olmayabilir. Erkeklerde de olgun sperm bulunmadığı durumlarda olgunlaşmamış hücrelerin olup olmadığı araştırılıp eğer varsa alınarak mikroenjeksiyon işlemi uygulanır. Böylece gebelik şansı yüksek tutulmaya çalışılır. Ama mikroenjeksiyon yöntemi henüz deneme aşamasındadır ve başarı şansı birkaç taneyi
geçmemektedir. 

Embriyo Dondurma

Tüp bebek tedavisinde sonuç her zaman olumlu olmayabilir. Doktorlar bunu da düşünerek fazla embriyoları dondurma işlemi uygulamaktadırlar. Bu işlem tedavinin riskleri de düşünülerek herhangi bir olumsuzluk olduğunda laboratuvar ortamında spermle yumurtaların birleştirilip daha sonra oluşacak embriyoları dondurmasıyla gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisini tekrar denemek isteyen çiftler için umut verici bir yeniliktir.

Kromozom bilgisi

Her anne bebeği doğmadan cinsiyetini kromozom bilgilerini bilmek ister. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yenilikle bu bilgiler artık öğrenilebilmektedir. Embriyolardan bir örnek alınarak biyopsi yapılır ve anne rahmine yerleştirilmeden önce embriyonun cinsiyeti, kromozom sayısı ve bazı gen defektleri belirlenebilmektedir. Ama bu işlemler hiçbir zaman % 100 sağlam çocuk iddiasında bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde bir diğer yenilik ise laboratuvar ortamında hazırlanan embriyoların anne rahmine verilirken anne rahminde tutunmasını sağlayacak bazı maddelerin üretilmesidir. Bu maddelere embriyo tutkalı adı verilir. Böylece gebelik şansıda arttırılmış olur. Yeni kullanılmaya başlanan bu yeniliğin ilerleyen çalışmalarda etkinliği gösterilememiştir.

Erkeklerde spermlerin olgunlaşmadığı gibi kadınlarda da yumurtalar olgunlaşmayabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için laboratuvar ortamında olgunlaştırılır ve daha sonra anne rahmine yerleştirilir. Böylece gebelik sağlanmış olur. Bu işlemin adı da in vitro maturasyondur.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler