Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sağlıklı su temin edilemeyen kentlerin gecekondu bölgelerinde, tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri çok yaygın olarak görülmektedir.
Hasta kişilerin dışkı ve idrarlarından su ve besinlere bulaşan etkenler genellikle ağız yoluyla alınır, bağırsaklara yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Su ve gıdalara bulaşan etkenlerin yapmış olduğu hastalıklar çoğunlukla ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucelladır. Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Şirin Elmi, okulların açılmasıyla birlikte hijyene daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, su ve besinlerle bulaşan hastalıklar konusunda bilgi verdi. En Temel Korunma Yolu Kişisel Temizlik Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir.