Sigarayla Mücadelede Türkiye'ye Yüksek Not Aldı!

Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi, toplu alanlarda sigara içilmesine ilişkin yasaklar getiren ülkeler arasındaki yerini de korudu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) üye ülkelerin sigarayla mücadelede yürüttüğü önlemlerin değerlendirildiği 2011 yılı Küresel Tütün Salgını raporunda, Türkiye’nin, daha önce sadece kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağı için geçerli olan ”Pekiyi” notu, tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaların izlenmesi, sigara bıraktırma tedavileri, vergi uygulamaları, halkın eğitimi konularında da verildi.

DSÖ’nün Küresel Tütün Salgını raporunda ülkeler, İngilizce ”Monitor” (Tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaları izle), ”Protect” (Toplumu tütün dumanından koru), ”Offer” (Sigarayı bıraktırmaya yardım et), ”Warn” (Tütünün zararları konusunda kamuoyunu uyar), ”Enforce” (Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğun yasaklanmasını destekle), ”Raise” (Tütün vergilerini artır) kelimelerinin baş harflerinden oluşan ”MPOWER” kriterleriyle değerlendiriliyor.

Raporda, Türkiye, tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaların izlenmesi konusunda olumlu politikalar yürüten Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, İngiltere ve ABD gibi ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi, toplu alanlarda sigara içilmesine ilişkin yasaklar getiren ülkeler arasındaki yerini de korudu. ”Protect” (Toplumu tütün dumanından koru) kriterine uygun davranmayı sürdüren Türkiye’nin bu konudaki notu değişmemiş oldu.

Son zamanlarda ücretsiz sigarayı bıraktırma tedavilerinin yaygınlaşması da Türkiye’nin karnesine olumlu yansıdı.

Ülkenin dört bir yanında sigarayı bıraktırma poliklinikleri açılması ve ücretsiz ilaç tedavisi uygulanması sayesinde, DSÖ’nün raporunda Türkiye ilk kez ”Offer” (Sigarayı bıraktırmaya yardım et) kriterine uygun davranan Avustralya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, Kanada, Fransa, İran, İrlanda, İsrail, Yeni Zelanda, Suudi Arabistan, Singapur ve ABD gibi ülkeler arasında sayıldı.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler