Sigarayı Bırakma Tedavileri Sigorta Kapsamına mı Alınacak?

Türkiye, 19 Temmuz 2009'dan itibaren tamamıyla tütünsüz bir ülke olma yolunda, ciddi bir adım attı. Şimdi herkesin aklına ilk gelen sigarayı bırakma tedavileri.

4207 sayılı yasada değişiklik yapan düzenlemenin 19 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde de sigara içilmesi yasaklandı.

Yüzde yüz dumansız Türkiye ve sağlıklı bir gelecek için 19 Temmuz’u milat alarak birçok insanın sigarayı bırakacağı umut ediliyor. Ancak bu noktada insanları motive edecek yeni bir adıma daha ihtiyaç var.

Malum, Kasım ayına gelindi ve havalar soğumaya başladı. Değişen hava koşullarıyla birlikte, gezmek ve eğlenmek için artık iç mekanlar tercih edildiği için, kuşkusuz sigara tiryakilerini de zor bir dönem bekliyor.

İşte bu noktada sigarayı bırakma konusu daha da önemli hale geliyor. Hal böyle olunca sigara bırakma tedavilerinin de sigorta kapsamına alınması ihtiyacı herkes tarafından dillendirilecek.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, sigara bırakma yöntemlerinin geri ödeme kapsamına alınması için gerekli girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Prof. Dr. Tuncer, geri ödeme sisteminin aktif hale gelmesinin insanları bu konuda daha da motive edeceğini ve sigarayı bırakacak insan sayısının da artacağını söyledi.


Prof. Dr. Tuncer; geçen yüzyılda, 100 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirtirken; “Önlem alınmazsa, bu yüzyıl toplam 1 milyar insanın bu nedenle öleceği tahmin ediliyor.

Bu rakam bugüne kadarki kitle imha silahlarının sonuçlarından bile daha büyük bir yıkımdır” açıklamasında bulundu. TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir ise, kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığının gözlendiğinin altını çizdi.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler