Sigarayı Ara Vermeden Tek Seferde Bırakın!

Prof. Dr. Erdoğan Kunter, sigara içenlerde uzun dönemde kalp ve damar hastalıklarından ölüm ihtimalinin kanserli hastalardan daha yüksek olduğunu ifade etti.

İstanbul Medipol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, sigarayı bırakmanın en kesin sonuç veren yolunun farkında olarak ve çekilecek zorluğun her gün azalarak yok olacağını bilerek, bir kerede ve asla tekrar içmemek kararıyla bırakmak olduğunu söyledi.

İnsanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmanın en etkili yolunun neden olduğu hastalıkları anlatmak olmadığını belirten Kunter, “Çünkü her birey anlatılanların bir başkasının başına geleceğini düşünmektedir. En etkili yöntemin bunun gerçek anlamda bir bağımlılık olduğunun ve kişiye özel bir planla tedavisinin mümkün olduğunun anlatılması olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bunu başaramayanların öncelikle bir göğüs hastalıkları uzmanına müracaat etmeleri ve diğer yöntemlerden hangisinin kendisi için uygun olacağını öğrenmeleri gerektiğini dile getiren Kunter, şöyle devam etti: “Bu yöntemlere örnek olarak sigaranın verdiği keyif duygusunu ve sigara içme arzusunu azaltan ilaçlar, nikotin ihtiyacını karşılamaya yarayan bantlar, sakızlar, vs. verilebilir. Ayrıca birçok sağlık kurumunda sigara bıraktırma poliklinikleri bulunmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her yöntem herkes için uygun değildir. Bu nedenle kendi kendine aniden bırakma yöntemini uygulayamayanlar mutlaka bir uzmandan yardım almalıdırlar.”

Sigaranın iki tip bağımlılık yaptığını dile getiren Kunter, şunları kaydetti: “Bunlar fiziksel ve psikolojik bağımlılıktır. Bağımlının sigara dumanında bulunan nikotini belli aralıklarla almadığında ortaya çıkan sinirlilik, sıkıntı duygusu ve dikkatini toplamada güçlük gibi belirtiler fiziksel bağımlılığın sonucudur. Sanılanın aksine, bu belirtiler acı verici olmakla beraber yaklaşık bir hafta kadar bir sürede giderek azalır ve kaybolur. Diğer taraftan istedikleri zaman sigarayı bırakabildiklerini ve bu nedenle boş yere kendilerine eziyet etmelerine gerek olmadığını düşünmeye başlarlar.

Psikolojik bağımlılık olarak isimlendirilen bu süreç en az 6 ay ama genellikle 1 yıl sürmektedir. Bu süreçte yenik düşenler yaşadıkları başarısızlık nedeniyle kendilerine olan güvenlerini kaybederek sigarayı bırakmanın imkansız olduğuna karar verirler. Dolayısıyla hangi yöntemle olursa olsun sigarayı bırakanlar bu gerçeği bilmeli ve 1 yıl dolmadan kendilerini sigarayı bırakmış saymamalı, sadece ara verdiklerini ve bırakma sürecinin devam ettiğini bilmelidirler.”

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler