Sigara Bırakma Tedavisi Ücretsiz İlaç Desteği Programı Başlıyor!

"Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı", halk sağlığı açısından oldukça önemli olan "Tütün Kontrol Programının" bir ayağını oluşturan ve "sigara bırakma isteği bulunan vatandaşlara" hizmet verecek.

“Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı”, halk sağlığı açısından oldukça önemli olan “Tütün Kontrol Programının” bir ayağını oluşturan ve “sigara bırakma isteği bulunan vatandaşlara” sigarayı bırakma konusunda destek çalışmalarının ülkemizde etkinliğini arttırmak ve sigara bırakma çalışmalarında kullanılan farmakoterapötik ajanların geri ödeme kurumları (SGK) tarafından geri ödeme sistemine alınmasını sağlayacak ülkemiz verilerini oluşturmak amacıyla Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulmuş bir programdır.
Program, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi tarafından planlanmış, hizmete sokulmuş ve projenin ilk ayağının yürütülme görevi, Ağustos 2010 tarihinde “Ankara Sigara Bırakma Merkezleri Platformu” adı ile Ankara’da sigara bırakma hizmeti veren merkezlere verilmiştir.

Programa hasta grubu olarak “Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Koroner arter hastalığı, Astım, Kronik bronşit, Diyabet ve/veya Kanser” tanısı olan hastalar ile herhangi bir hastalığı olmayıp sigara bırakmak için merkezlere başvuran ve ücretsiz ilaç desteği talep eden sağlıklı bireyler alınmıştır.

İlgili uzmanlık derneklerine (Onkoloji, Kardiyoloji, Endokrinoloji, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri ve Aile Hekimleri Uzmanlık Dernekleri, v.b.) bilgilendirme yapılmış olup Ankara ilinde hizmet veren sigara bırakma merkezlerinin çalışma sistemleri ve hasta kabul etme potansiyellerine göre merkezlere gönderilecek ilaç miktarları belirlenmiştir.

Ağustos 2010 - Aralık 2010 arası projeye alınan birey sayısı toplam 936’dır.

Sonuçlar;

  •  %45’i kadın, %55’i erkek
  •  Yaş ortalaması erkeklerde 38.4 ± 8.3, kadınlarda 37.4 ± 8.6
  •  %58’inin eğitimi yok, %10 orta öğretim mezunu, %32 yükseköğretim mezunu
  •  %20’si bekar, %73’ü evli, %7’si dul/boşanmış
  •  %43’ünün eşlik eden diğer bir hastalığı var 
  •  %34’ü var olan diğer hastalıkları nedeniyle her gün düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda
  •  1. ay sonunda sigara bırakma oranı: “%72”dir.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı “Sigara Bırakma Tedavisi-Ücretsiz İlaç Desteği Programı” Türkiye Projesi Aralık 2010’da Başlayacak!
     

    İlgili Sağlık Konuları

    İlgili Haberler