CEVİZ
· İçerdiği sağlıklı yağlar ile iyi kolesterolü yükseltir.
· Zihin yorgunluğunu önler, beyin çalışmasını ve hatırlama yeteneğini artırır.
· Kalp damar sağlığını korur.
· Alzheimer, Parkinson gibi rahatsızlıklardan korur.
· Kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik ve dişleri güçlendirir.
ANTEP FISTIĞI
· Vücudu güçlendirir. Hastalıktan sonra çabuk toparlanmaya yardımcıdır.
· Yağ, protein, B vitamini ve fosfor içerir.
· Akciğer sağlığını iyileştirir.
· Kan şekerinin ani yükselmesini önler.
BADEM
· Kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarından korur.
· Posa içeriği ile kabızlığı önler.
· Sağlıklı yağ ve enerji içeriği ile beden ve zihin yorgunluğunu önler.
· Hamile ve emziren annelere faydalıdır.
LEBLEBİ
· Az da olsa sağlıklı yağlar içerir.
· Mide asidini alarak mideyi rahatlatır.
· Anne sütünü artırıcı etkisi vardır.
· Tokluk verir.
FINDIK
· İçerdiği E vitamini ile cildi güzelleştirir.
· Enerji kaybının çok olduğu durumlarda vücuda enerji verir.
· Kolesterolü dengeler ve kalp sağlığını korur.
· Kemik ve dişleri güçlendirir.
· Göğüs, kolon, prostat gibi birçok kanseri önlemede rol alır.
KAJU
· Mineral içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Büyüme gelişmeyi olumlu etkiler.
· İçerdiği çinko, kalsiyum ile sinir sistemini ve kas çalışmasını düzenler.
· Hamile kadınların mineral ihtiyaçlarını karşılar.
· Şeker ve kanser gibi çeşitli hastalıklardan koruyan selenyum minerali içerir.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
· Böbrek ve mesane sağlığını iyileştirir.
· İdrar yollarını temizler.
· Bağırsaklara iyi gelir.
· B, E vitaminleri, magnezyum, fosfor, selenyum, çinko minerallerinden zengindir.
AY ÇEKİRDEĞİ
· Yağ içeriği yüksek olan çekirdeğin kontrollü tüketilmesi önerilir.
· Çinko, bakır, selenyum, magnezyum içerir.
· Çok enerji kaybeden kişilere tüketimi önerilir.
· Sinir sitemine faydalıdır.
YER FISTIĞI
· Kemikleri ve kasları güçlendirir.
· Zihin yorgunluğunu giderir, öğrenmeyi kolaylaştırır.
· Kan şekerinin ani yükselmesini önler.
· Hafif mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
ÖNERİ
Kuru yemişler zengin besleyici içeriklerinden dolayı fazla kalorilidirler. Her gün bir küçük avuç tüketimi sağlık için yeterlidir.
Diyetisyen Fazile Yılmaz