Sıcaklarda Kalbinizi Koruyun!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Sıcakların artmasıyla birlikte kalbi korumanın öneminin daha da arttığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ergun Demirsoy, özellikle tansiyon hastalığı, kalp damar tıkanıklığı ya da kalbinde kapak problemi olanların bu dönemde sağlığına ekstra özen göstermesi gerektiğinin ve sıvı kaybının dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olduğunun altını çiziyor.

Yaz aylarında kalbi korumak çok önemlidir. Özellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde tanısı konmuş ya da konmamış birtakım rahatsızlıklar olabileceğinden, bu kişilerin özellikle yaz mevsiminde doktor takiplerini ihmal etmemesi gerekiyor” diyen Doç. Dr. Demirsoy, özellikle risk taşıyan kişilerin dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıralıyor:

Yazın getirdiği en önemli şey sıcaklar ve sıcakların neden olduğu sıvı kaybıdır. Kalp damarlarında problem olanlarda kanın akışkanlığını artırmak en önemli şeydir ve bunun için bu hastalara hem akışkanlığı artırmak hem de pıhtılaşmayı önlemek için kanı sulandırıcı ilaçlar verilir.

Kanın akışkanlığını azaltan en önemli faktörlerden biri de vücudun susuz kalmasıdır. Bu hastalar sıvı kaybının yoğun olduğu yaz aylarında yeterince sıvı almaz ise bu pıhtılaşma riskini artabilir. Aynı şekilde kalp hastalığı tanısı koyulmuş hastaların kullandığı birtakım idrar sökücü ilaçlar vardır. Bu yüzden bu hastalarda da yeterli sıvı almak çok önemlidir. Öte yandan yüksek tansiyon hastalarının da vücutta sıvı dengesini korumaları şarttır.”

Her yaş grubunun dikkat etmesi gerekenler var!

Doç. Dr. Demirsoy, yazın kalp sağlığını korumak konusunda risk gruplarının yanı sıra her yaştan insanın dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle aktarıyor:
“11-16 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalınmamalı. Hafif ve açık renk giysiler giymeli. Ağır ve büyük öğünlerden kaçınmalı. Ağır egzersiz yapmamalı; sıcakta yapılan ağır egzersiz ani tansiyon yükselmesine neden olacağı için herhangi bir rahatsızlığı olmayan gençlerde dahi beyin kanaması, aort yırtılması gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Egzersiz için güneşin çok dik olduğu saatler tercih edilmemeli ve yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapılmalı.”

Ramazan ayına dikkat!

Bu yıl Ramazan ayının da yılın en sıcak aylarından birine denk geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Demirsoy, “Sıcak ve susuzluk bir araya geldiğinde özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları olan ya da tansiyon hastası kişiler için ciddi bir risk yaratabilir” diyor.

Alkolü kontrollü tüketin

Kontrolsüz alkol tüketiminin de sıcaklarda riskli olduğunu belirten Doç Dr. Demirsoy, alkolün vücuttaki etkisini şöyle anlatıyor: “Alkol damarlarda genişletici etki yapar. Bu da tansiyonu düşüren bir etkendir. Yüksek tansiyon hastalarının aldığı ilaçlar zaten damarları genişletici etkiye sahiptir. Bu yüzden özellikle yüksek tansiyon hastalarının alkol kullanımına özellikle bu aylarda dikkat etmesi gerekiyor. Öte yandan alkol vücudusu susuz bırakır. Zaten sıvı kaybının çok olduğu bu aylarda aşırı alkol tüketmekten kaçınmalı ve tüketildiğinde de yeterli miktarda su içmeye dikkat etmelidir.”

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler