Sıcaklar Erken Doğuma Yol Açıyor

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, hamilelikte sıcaklarla başa çıkmanın tüyolarını verdi.

Yaz aylarında termometrelerdeki yüksek sıcaklık değerleri yüksek nem oranlarıyla birleşince hissedilen sıcaklıklar günlük hayatı zorlaştırıyor. Yüksek sıcaklıklardan en çok etkilenenlerin başında ise hamileler geliyor.

Gebelik döneminde artan metabolizma hızı, vücut ısısını daha da yükseltiyor. Buna bir de hava sıcaklığı eklenince anne adayı iyice zorlanmaya başlıyor. Özel Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, hamilelikte sıcaklarla başa çıkmanın tüyolarını verdi.

SON 3 AY YAZA DENK GELİRSE ŞİKAYETLER ARTIYOR

Yüksek sıcaklıkların hamilelerin hayatını zorlaştırdığını dile getiren Dr. Şentürk,"Yaz döneminde anne adaylarının yaşadığı sıkıntıları sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında terlemeler, uykusuzluk, alerjik problemler, nefes darlığı, halsizlik, bulantı ve kusma olarak genelleyebiliriz. Bu sıkıntılar yaz aylarında ise daha ağır geçecektir. Özellikle gebeliğin son 3 ayının yaz aylarına denk gelmesi şikayetleri daha da rahatsız edici bir şekilde ortaya çıkmasına neden olacaktır. Aşırı sıcaklıkların verdiği çaresizlik anne adaylarını doğum ile ilgili endişelerini daha da artıracaktır" ifadelerini kullandı.

SU TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Dr. Şentürk, yüksek sıcaklıklarla başa çıkmanın yolunun ise bol su tüketiminden geçtiğini belirtti. Aşırı sıcaklar, dikkatli olmayan hamile kadınlar için gerçek bir tehlike doğurabildiğine değinen Dr.Şentürk, şunları sıraladı: "Yaz döneminde geçirilen gebelikte bol sıvı alımına dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bu dönemde vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara ve doğum sancılarına hatta erken doğuma bile neden olabilir. Bu yüzden hamileler için bol sıvı tüketimi hayati önem taşıyor. Ancak sıvı tüketirken sık idrara çıkartarak sıvı kaybına neden olan çay ve kahveden uzak durulmalı."

GÜNDE 8-10 BARDAK

"Vücutta şişliği artıran gazlı içecekler de bu dönemde uzak durulması gereken içecekler arasında yer alıyor. Hamilelik için en uygun içecek ise su. En az günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerekiyor. Buzlu nane ve limon aromalı içeceklerin tüketilmesinde de sakınca yoktur."

AÇIK RENKLİ VE BOL GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ

Hamilelerin vücudunu serin tutacak giysiler tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şentürk,"Hamilelikte kan dolaşımını engellemeyen pamuklu keten materyalden yapılmış rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Açık renkli kıyafetler güneş ışınlarını yansıttığı ve vücudu serin tuttuğu için hamilelerin gardıroplarında yerlerini almalı. Naylon ve vücudu saran giysiler vücut ısısını artırdığı için giyilmemeli. Özellikle güneş ışınlarının dik ve dike yakın geldiği saatlerde dışarı çıkılacaksa mutlaka şapka takılmalıdır. Bel ağrısına neden olabilen düz ayakkabılar yerine de alçak topuklu spor ayakkabılar tercih etmek daha rahat bir hamilelik geçirilmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

YÜZMEK HAMİLELER İÇİN FAYDALI

Dr.Şentürk, tatil planı yapan anne adayları için de tavsiyelerde bulundu. Seyahat öncesi doktorla görüşülmesi gerektiğini belirten Dr.Şentürk,şöyle devam etti: "Tatilini geçireceğiniz bölgedeki en yakın hastaneyi ya da sağlık kuruluşunu önceden öğrenmeniz gerekiyor. Tıbbi raporlarınız mutlaka yanınızda olmalı. Özel aracınızla seyahat edecekseniz 3 saatte bir mola verin ve yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemerinizi takın. Uzun seyahat edecekseniz otobüs değil, uçak tercih edin."

KORUYUCU KREM KULLANILMALI

"Tropik ve hijyen sorunu olan bölgelerden uzak durun. Deniz ve havuz içeren bir tatil planladıysanız suya girmeden önce yüzmeye yavaş başlamalı ve sonra hızlanmalısınız. Yüzmek hamileler için oldukça faydalı bir spordur. Boy hizasını geçmeyen yerlerde ve yanınızda biri varken yüzmeniz olası kramp durumlarına karşı önlem olacaktır. Suyun içinde nefesinizi uzun süre tutarak dalmanız da hamileliğinize zarar verebilir. En önemlisi de havuz ya da deniz temizliğinden şüphe duyduğunuz suya girmemeniz. Güneşlenirken de mutlaka koruyucu krem sürmeniz gerekiyor."

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler