Su¨rekli yorgunluk hissiniz var mı? Sabahları yataktan su¨ru¨nerek mi kalkıyorsunuz? Boynunuz, sırtınız veya vu¨cudunuzda agˆrıyan yerleriniz, kulunc¸larınız var mı? Bir alıs¸veris¸ pos¸eti tas¸ımak bile sizi yoruyor mu? İçinizde birçok s¸eyi yapmak istegˆi ve enerjisi olmasına ragˆmen bedeninizde yapacak gu¨cu¨nu¨z yok mu?
"Yeterince uyumanıza ragˆmen sabah yorgun uyanıyor ve su¨rekli yorgunluk hissinden dolayı c¸alıs¸ma istegˆi duymuyorsanız, sebebi kas romatizması (fibromiyalji) olabilir." diyor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı / Biyokimya Doktoru Mehmet Portakal.
Hekim olarak; ruh ve beden sağlığının birlikte ele alınması gerektiği savunan Portakal: "Dünyayı nasıl görmek istiyorsak, dünyamız da öyle olacaktır." felsefesiyle hastalarına, dolayısıyla topluma ve insanlığa faydalı olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Gelin çağımızın hastalığı olan Fibromiyaljiyi Mehmet Hoca'dan dinleyelim.
Röportaj: Bengü Arslan
Fibromiyaljiden kurtulmak mümkün mü?
Geceleri yeterince uyunmasına kars¸ın sabah yorgun uyanma ve su¨rekli yorgunluk hissinden dolayı c¸alıs¸ma istegˆi duymama gibi yakınmaların go¨ru¨ldu¨gˆu¨ yumus¸ak doku romatizması (fibromiyalji), özellikle sonbahar aylarında kis¸iye gu¨nlu¨k yas¸antısında bu¨yu¨k sıkıntılar yas¸atıyor. Bu romatizma c¸es¸idi, hem kendisinden c¸ok s¸ey beklenen, hem de c¸evresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalıgˆıdır. O¨zellikle bugu¨nlerde, sonbahar aylarında s¸ikayetler artıyor.
Fibromiyalji hastalarını tanımlayabilir miyiz?
Bu kis¸iler, genelde mu¨kemmeliyetc¸i ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yas¸am kos¸ullarının kas romatizması olarak da bilinen bu rahatsızlıgˆın sayısını artırdıgˆını go¨rmekteyiz. Gu¨nlu¨k yas¸amda bu¨yu¨k sıkıntılara neden olan yumus¸ak doku romatizmasına, pek c¸ok fakto¨r etkili olabiliyor. I·nsanların dıs¸ go¨ru¨nu¨s¸u¨nu¨ hic¸bir zaman degˆis¸tirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun su¨rebilir ve yas¸am kalitesini bozabilir.Başarılı bir tedavi için önce teşhisi doğru koymak gerekir. Teşhis ve hastalığın derecesi doğru tespit edilirse tedaviler de çok daha başarılı olacaktır.
Bas¸arılı bir tedavi ic¸in öncelikli olarak yapılması gerekenler neler?
O¨zellikle sogˆuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve as¸ırı aktivite durumlarında artıs¸ go¨steren fibromiyalji, is¸yerindeki gergin ortamdan tutun da, telefonla konus¸maya ve araba kullanmaya dek pek c¸ok nedenden etkileniyor. Ailesel o¨zellik go¨sterebilir. En sık 20-50 yas¸ grubu arasındaki kadınlarda go¨ru¨lmesine ragˆmen her yas¸ ve cinste ortaya c¸ıkabilir.
Bu hastalığın öncelikli belirtisi nedir?
Bu hastalıgˆın belirtilerinin bas¸ında "yorgunluk" gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadıgˆı halde; o¨zellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk aks¸ama dogˆru normale do¨ner. Bu kis¸ilerde sabah tutuklugˆu sık go¨ru¨lu¨r. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gu¨n ic¸inde uzun su¨re devam eder. Bu tutuklugˆu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıs¸tırmamak gerekir.Yatagˆından hic¸ dinlenmemis¸ gibi zor kalkan bu kis¸iler, sabahları gece yattıkları zamana go¨re daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya gec¸ememeleri, uykuda dis¸ gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları c¸ok tipiktir. Bu hastalarda bas¸ ve yu¨zde agˆrılar, karında gaz ve gegˆirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara c¸ıkma hissi, adet o¨ncesi as¸ırı gerginlik, go¨gˆu¨s, kalp agˆrısı ve c¸arpıntılar go¨ru¨lebilir. Ayrıca uyus¸ma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz bas¸ do¨nmesi ve is¸itme kayıpları, is¸tah degˆis¸imleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikligˆi, psikolojik sorunlar, as¸ırı terleme, agˆız ve go¨z kurulugˆu sık tespit edilir.Fibromiyalji ile ilgili olarak mu¨mku¨n olan en iyi kararları verebilmek ic¸in doktorunuz ile ilis¸kiniz, birlikte c¸alıs¸tıgˆınız bir ortaklık s¸eklinde olmalıdır. Sagˆlıgˆınız ile ilgili her tu¨r kaygınızı ve gereksiniminizi doktorunuza ac¸ık ve du¨ru¨st bic¸imde iletebilmeniz c¸ok o¨nemlidir. Doktorunuz da sagˆlık konusundaki bilgileri size ac¸ık ve anlas¸ılabilir olarak iletmelidir. Her doktor ziyaretinde, zamanınızı en iyi s¸ekilde kullanmaya c¸alıs¸ınız.
Bu hastalığın tedavi süreci nasıl başlar?
O¨ncelikle bu¨tu¨ncu¨l yaklas¸ım c¸ok o¨nemli. Sistemik kronik hastalıklar var mı? Bagˆırsak sagˆlıgˆınız ne durumda? Mantar, parazit, bakteri ve viru¨slerin neden oldugˆu enfeksiyonlar var mı? Besin intoleransı ne durumda?...vb.Bu hastalıgˆın tedavisinde degˆis¸ik ilac¸ların yanı sıra, hasta ve c¸evresinin egˆitimi, lokal enjeksiyonlar, kuru igˆneleme, PRP,fizik tedavi yo¨ntemleri, oksijen-ozonterapi, lazer, glutatyon, damardan C vitamini, radyofrekans, uygun beslenme programı ve du¨zenli su ic¸ilmesi, B-12 ve D vitaminleri, magnezyum, c¸inko, selenyum, immunature gibi bilimin ıs¸ıgˆında etkileri kanıtlanan bitkilerin karıs¸ım c¸ayı, koenzim Q-10, rus¸eym, c¸o¨rekotu, nitrik oksit, Schu¨ssler Doku Tuzları, omega-3 ve zerdec¸al gibi dogˆal gıda takviyeleri kis¸iye go¨re planlandıgˆında c¸ok gu¨zel sonuc¸lar vermektedir. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden s¸eylerle ugˆras¸tıgˆında ve tatilde bu agˆrılar azalır.Tamamlayıcı tıp uygulamaları ve fonksiyonel tıp yaklas¸ımı fibromiyalji tedavisinde c¸ok degˆerlidir. Biorezonans, bitkisel tedaviler – fitoterapi, hacamat, su¨lu¨k tedavisi,tıbbi masaj, biosibernetik regu¨lasyon terapisi, biorezonans, no¨ralterapi agˆrılardan kurtulmada ve tedavide 10 numaradır.
Peki ya, stres!?
Stresli bir hayattan mu¨mku¨n oldukc¸a uzak durmaya c¸alıs¸ınız. Gu¨nu¨mu¨zde ne yazık ki etrafımızdaki stres kaynakları c¸ok fazla ve bel agˆrılarımızı da artırabilirler. Ama bu u¨zu¨ntu¨ veren durumlarla yas¸ayıp kaslarımızı germek yerine sorunları c¸o¨zmek ic¸in yollar arayıp, ruh sagˆlıgˆımıza o¨nem vererek agˆrılardan da kurtulabiliriz. Agˆrıları yok etmek ic¸in ilk is¸ stresle mu¨cadele olmalıdır. Hayatımızdaki stres unsurlarının listesini c¸ıkartıp ve c¸o¨zu¨m yolları bulmaya c¸alıs¸malısınız.Sagˆlıklı, zinde ve mutlu bir yas¸am ic¸in du¨s¸u¨nce, davranıs¸ ve beden esnekligˆi gerekir. Gu¨nlu¨k telas¸ arasında c¸ogˆu zaman depresif, bitkin ve huysuz bir ruh hali kimligˆimiz haline gelebiliyor, vu¨cudumuz esneklik ve direncini kaybediyor. Esneklik ic¸in kendimize zaman ayırmalıyız. Kendinize ve sagˆlıgˆınıza daha fazla zaman ayırmanın yanı sıra yogˆun c¸alıs¸ma sırasında verilen molalar da bu hastalıgˆın tedavisinde etkili bir yo¨ntemdir.
Bu hastalığın bir ilacı var mıdır?
Du¨zenli olarak her gu¨n egzersiz yapmaya c¸alıs¸ınız. Agˆrınız varsa, yapacagˆınız egzersizleri rahatsızlıgˆınızın sebebine go¨re doktorunuzun planlaması daha uygun olacaktır. Egzersiz ve fitness c¸alıs¸maları, o¨zellikle pilates, mihabodytec, yu¨ru¨yu¨s¸, antalgic-trac, robot tedavisi, yu¨zme ve bisiklete binme yararlıdır.Homeopati ve botoks gibi yo¨ntemler ile hem kas agˆrılarınızdan kurtulunuz, hem de dis¸ sıkmaktan.Botoks deyince aklınıza ne geliyor?Kas¸ kaldırma?Go¨z kenarlarındaki kaz ayaklarının yok edilmesi? … Ya da alında ve iki kas¸ın arasındaki c¸izgilerin ac¸ılması ile ifadede sagˆlanan yumus¸ama? Hepsi dogˆru ama daha fazlası var. Botoks ile fibromiyalji uygulamalarında da harika sonuc¸lar go¨receksiniz; uyurken dis¸ sıkma, kas agˆrıları, dis¸ gıcırdatma ve c¸ene agˆrılarınızdan botoks ile kısa su¨rede kurtulabilirsiniz.