MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Memnune Çamsarı, kamu-özel sektör iş birliğiyle yaptırılan ve Türkiye'nin hizmete girecek ilk şehir hastanesi olması planlanan Mersin Şehir Hastanesinde betonarmenin yüzde 98'inin, tıbbi cihaz kurulumunun da yüzde 95'inin tamamlandığını bildirdi.
Çamsarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehir hastaneleri projelerine 2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlandığını ve bugün 21 şehir hastanesinin ihalesinin tamamlanarak uygulamaya konulduğunu anlattı.
Çamsarı, "Bunlardan bir tanesi de Mersin'de hayata geçecek. Şehir hastaneleri projeleri kamuda birçok uygulaması olan, kamu-özel ortaklığı iş birliğiyle planlanmış projeler. Burada kamu asli hizmeti olan sağlık hizmeti sunumunu yaparken, sağlık hizmetinin destek hizmetleri kısımlarını da özelden alacak." dedi.
Şehir hastaneleri projelerinde sağlık hizmetlerinin beş yıldızlı otel konforunda, geliştirilebilen tıbbi cihaz hizmetleriyle beraber verilmesinin esas alındığını ifade eden Çamsarı, şöyle konuştu:
"Yani bu, yeni sağlık hizmetlerinin il içerisinde sunulması demek. Bizim de burada şehir hastanesinden beklentilerimiz ilin tüm sağlık sorunlarını ya da ilin tüm sağlık hizmetlerini bir çatı altında toplayıp, ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmetini sunmak. Burada asıl olan kamu. Biz aslında sağlık hizmetini vermeye devam ediyoruz. Sağlık hizmetinin ve şehir hastanelerindeki patronunun kamu olduğu unutulmamalıdır. Sadece destek hizmetlerinde özelden yararlanıyoruz. Yine vatandaşlarımız kamunun diğer hastanelerinde aldıkları sağlık hizmetlerini daha konforlu, modern binalarda ve daha ileri teknolojik tıbbi cihazlarla alacaklar ve aynı güvencelerle alacaklar. Burada bir değişiklik yok."
"Yeni bir oluşumla hizmete geçireceğiz"
Çamsarı, Mersin Şehir Hastanesinde bin 294 yatak kapasitesi olduğunu, açıldığında kentte hizmet veren Mersin Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin aynı çatı altında hizmet vermeye başlayacağını aktardı.
Bunun bir taşınma değil, yeni bir oluşum olduğunu vurgulayan Çamsarı, "Şehir hastanesinde aynı sağlık hizmetini yeni bir konsept ve yeni bir oluşumla hizmete geçireceğiz. Bu hastanemizde kardiyovasküler cerrahi, onkoloji, kadın doğum ve çocuk hastanesi, genel hastane, psikiyatri klinikleri gibi birçok sağlık hizmetini tek çatı altında bir hastane olarak hizmete açacağız. Bu bin 294 yatağın çok büyük bir kısmı tek kişilik, bir kısmı çift kişilik odalarda ve 24 adet süit odada yer alacak. Yatak kapasitemiz şehir hastanemizle beraber yüzde 30 artıyor." diye konuştu.
"Sağlık çalışanları da konforlu çalışma alanlarına sahip olacak"
Çamsarı, hastanenin tamamlanması için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu koordinesinde yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, kendilerinin de 30 kişilik bir ekiple hastanede sürekli olarak kontrol yaptıklarını anlattı.
Hastanenin hizmete girmesiyle Mersin ve bölgenin sağlık kalitesinin büyük artış göstereceğini ifade eden Çamsarı, şöyle devam etti:
"Mersin'de çok ihtiyacımız olan çocuk yoğun bakımlarında yüzde 60, yeni doğanda yüzde 37 yatak artışı olacak. Ameliyathane hizmetleri yüzde 45 oranında ameliyathane ve oda sayımız artıyor. Burada daha farklı ameliyatları da gerçekleştirebileceğiz. Bu komplekste sadece sağlık hizmeti değil, sağlık çalışanları da son derece konforlu çalışma alanlarına sahip olacaklar. Hak ettikleri hizmet sunumu için en uygun koşullara sahip olacaklar. Çalışanlarımız için kreş imkanlarımız olacak. Hastanemizde şu anda betonarmenin yüzde 98'i tamamlanmış durumda. Tıbbi cihazlar kurulmaya başlandı. Bunlarda da tamamlanma yüzde 95 civarında. Bunların hepsi tamamlandığında gerçekten ileri tıbbi teknolojileri getiren ve aynı zamanda da beş yıldızlı otel konforu sunan bir hizmetimiz olacak."
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen ay Mersin'i ziyaretinde, "Sayın Cumhurbaşkanımızın son derece önem verdiği şehir hastaneleri zincirinin ilkini Allah nasip ederse bu yıl içerisinde inşallah yetiştireceğiz, Mersin'de hizmete sokmuş olacağız." açıklamasında bulunmuştu.