Ayağım Boşluğa Bastı, Dengemi Kaybettim, İçim Kalkıyor Demeyin. Bu Şekilde Kendini Gösteren Baş Dönmesi Ve Denge Kaybı Şikayetleri Tehlikeli Olabilir!
Politzer Derneği (Uluslararası Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği) Başkanı Prof. Dr. O. Nuri Özgirgin, “Yer ayağımın altında kayıyor gibi hissediyorum'', ''İçim boşaldı'' ya da ''Dengemi sağlayamıyorum'' şeklinde kendi gösteren baş dönmesi şikayetleri, kulak ağrısı, göz hastalıkları, ilaç zehirlenmeleri, düşük veya yüksek tansiyon, damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları, kansızlık ve kan hastalıkları, mikrobik ya da beyin hastalıkları, sara ve bazı ruh hastalıklarından kaynaklanıyor olabileceğini ve yaşanan bu tip şikayetlerin mutlaka bir hekime gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Baş dönmesinin kan şekerinin düşmesine bağlı kısa süreli kendini gösterebileceği gibi iki saat krizler halinde ya da haftalarca-aylarca kendini tekrarlayarak ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirten Prof. Özgirgin “Halk arasında baş dönmesi olarak bilinen hastalık tıpta 'vertigo' olarak isimlendiriliyor. Baş dönmesi (vertigo) çok genel bir terimdir. Çok farklı nedenden kaynaklanan çeşitli tipte baş dönmesi duygusunu içine alır. Dolayısıyla bizlerin yalnızca 'baş dönmesi' yakınması ile bir sonuca ulaşabilmemiz mümkün değildir.” dedi.
Baş dönmesinin, hastayı yatağa düşürerek gözlerini dahi açamayacak şiddetle olabileceğini, zaman zaman kayma hissine yol açabileceğini ya da göz kararması şeklinde görülebileceğini belirten Prof. Özgirgin, baş dönmesinin ''basit'' bir sorun olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Hastanın hekime başvurduğunda baş dönmesini hastalıktan ayırt edebilmesi için hikayesiyle birlikte detaylı anlatmasının öneminin de büyük olduğunu söyledi.
Prof. Özgirgin; “Hastanın, çevrenin dönmesi tarzında rotasyon hissi, sersemlik hissi, yerin ayağın altından kayıyormuş hissi, havada yürüyormuş hissi ve dengesizlik hissi gibi tariflerde bulunması önem taşıyor ve bunların her birisinin farklı bir hastalığın bulgusu” olabileceğini vurguladı.
Baş dönmesinin nedenine göre belirtilerin de farklı olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Nuri Özgirgin, kulak hastalıklarına bağlı ve nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinin birbirinden farklı olduğunu kulakta çınlama, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketlerin kulak hastalıklarına, baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormalliklerin nöroloji hastalıklarda görülebildiğini belirtti, yine baş dönmesine şiddetli bulantı ya da kusmanın da eşlik edebildiğini söyledi.
Prof. Özgirgin; “Baş dönmesi durduk yerde gelişebileceği gibi belli bir harekete bağlı olarak da ortaya çıkabilir, baş dönmesinin ne kadar süre devam ettiğinin de çok önemli. Baş dönmesinin gün boyu devam etmesi ya da bir hafta kadar görülmesi tek başına yeterli bir bulgu değil, kesin tanı konulabilmesi için daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyulur” diyerek, çok kısa, birkaç saniye süren baş dönmelerinin sık sık tekrarlamasının, hastada günler boyu devam eden baş dönmesi yakınmasının uyanmasına sebep olabildiğini belirtti.
Hastaların hekime belirtilerini ve yaşadıklarını anlatırken çoğunlukla “şiddetle başım döndü, midem bulandı ve kustum” diyerek aradaki detayları atladıklarının tespit edildiğini söyleyen Prof. Özgirgin asıl hastalığın teşhisi ve seyri için bu detayların önemli olduğunu belirtti. Hastaların yaşadıklarını saniye saniye tüm detaylarıyla anlatmalarının önemini vurguladı ve bu detayların sonuca ulaşmadaki önemine dikkat çekti.
Prof. Özgirgin, “Eğilme, yataktan kalkar kalmaz gibi hareketle ortaya çıkan baş dönmeleri pozisyona bağlı ortaya çıkabilen bir durum ve zaman içinde şikayetler tekrarlanabilir. Meniere hastalığının da ikinci sıklıkta görülen baş dönmesi nedeni, bu durumda baş dönmesi krizler şeklinde seyreder ve sıklığı farklılık gösterebilir bir-iki saat süren krizler kişinin ruh sağlığını bozabilir, böyle durumlarda hastanede müdahale gerekebilir” dedi.
Açlığa bağlı, kan şekerinin düşmesinden kaynaklanabilen geçici baş dönmeleri ile çeşitli hastalıkların bulgusu olan baş dönmesiyle karıştırılabileceği uyarısında bulunan Prof. Özgirgin, bu nedenle mutlaka hekim tarafından baş dönmesinin kesin nedeninin ortaya konması gerektiğini vurguladı.